• Dronele ieftine ajung ușor pe mâna grupurilor insurgente.
  • Pentagonul este îngrijorat: 2 milioane dolari o rachetă pentru a distruge o dronă de 2.000 dolari.
  • SUA au distrus 40 de drone lansate de Houthi în ultimele două luni.
  • Ucraina a distrus 2.700 de drone Shahed în anul 2023, din peste 3.800 de ținte doborâte.

Vehiculele fără echipaj fac lupta mai rapidă, mai ieftină și mai inteligentă, așa cum se arată în atacurile Houthi din Marea Roșie și lupta Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei. Oficiali de la Pentagon sunt îngrijorați și de costurile războiului împotriva dronelor, o rachetă de interceptare costă 2 milioane dolari, mult mai mult decât drona de 2.000 de dolari.

Cum schimbă dronele modul de ducere a războiului?

  • distanță mare (2.000 km), precizie, autonome, greu de bruiat și observat, ieftine, pot fi trimise în număr mare (saturarea sistemelor antiaeriene), de diferite tipuri de la dimensiunea unui telefon mobil, pot patrunde in spatii foarte mici.
  • rachetele nu sunt eficiente, costuri mari, perioada de reincarcare, adaptarea marilor armate: sisteme cu laser în dezvoltare.

România are 2 programe, dar tehnologia se schimbă repede. Bayraktar TB2 din Turcia erau bune la inceputul razboiului, dar nu si acum, cand sunt usor doborate. Compania deja le adapteaza cu motor cu reactie pentru a creste viteza. Nu avem o strategie pentru drone la toate nivelurile, grupa pluton. Ucraina are un program Armata Dronelor, 60.000 de militrai pregatiti, mii de drone sunt cumparate si adaptate lunar pentru misiuni militare.

Citește și

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII