• Cumpărătorul celui mai mare asigurator din România, finanțat de biserică
  • „Biserica Ortodoxă a Greciei, finanțatorul principal al holdingului I3CP”
  • Cristian Roșu, vicepreședinte ASF: Trebuie să vedem întâi toate actele
  • City Insurance, liderul pieței de asigurări: market share de 20%

Biserica le asigură unora liniștea, iar altora viețile. La propriu, cu poliță în print și format electronic.

Biserica Ortodoxă a Greciei a devenit proprietarul celui mai mare asigurator din România. O spune chiar vicepreședintele ASF, Cristian Roșu.

A declarat la ZF LIVE că fondul care a cumpărat City Insurance recent este finanțat în cea mai mare parte de Biserica Greciei. Actele care să stabilească exact cine, ce și cum n-au ajuns încă la Autoritatea de Supraveghere Financiară

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Din câte știu eu o parte consistentă a sumelor. Unul dintre cei mai importanți finanțatori ai holdingului este Biserica Ortodoxă a Greciei”, a spus Cristian Roșu.

„Eu nu pot să vă spun nici că suntem, nici că nu suntem de acord până nu vedem toate actele, documentele prin care să se vada exact”, a adăugat Cristian Roșu.

Vorbim despre o corporație care își pune banii să producă bani? Asta e întrebarea.

Biserica Ortodoxă a Greciei a fost criticată în timpul crizei care a măturat țara elenă pentru că deținea la acea vreme proprietăți care valorau dublul datoriei externe a țării. Al doilea proprietar de terenuri după stat, acționar al celei mai mari bănci din Grecia, dar cu angajați plătiți din bani publici.

Un discurs asemănător și cu cel rostit și în spațiul românesc. La noi, Biserica Ortodoxă Română susține că are doar afaceri de casă – câștigă din nunți, botezuri și înmormântări, dar și din fabricile de lumânări. Pelerinajele sunt și ele aducătoare de bani.

Beneficiază de scutiri de impozite și contribuții pentru aproximativ 46 de mii de reprezentanți, dar și de o parte seminificativă din banii repartizați prin intermediul Secretariatului de stat pentru culte – 192 de milioane de lei în primele 3 luni ale lui 2021.

Sever Voinescu: „În textul evanghelic nu ne cere să fim săraci”

„Nu mă miră. Forța economică și îndrăzneala de business a Bisericii din Grecia este recunoscută. Este unul dintre cei mai importanți jucători economici. Este numărul 1 în piața imobiliară în Grecia. Biserica joacă foarte serios și foarte deschis asta. Fac casă bună și am două argumente: În textul evanghelic nu ne cere să fim săraci. Să faci bani chiar și ca Biserică mi se face permis.

Obligația vine când e vorba de cheltuirea sumei. Ce faci cu banii. În 2021, toate lucrurile se amestecă. Biserica plătește taxă ca orice agent economic. Este în continuare influentă în România. În România, oamenii se îndepărtează de Biserică mai lent. Nu este ca în Grecia. În România nu este aceasta gândire de investiții”, a explicat Sever Voinescu, Redactor-Șef Dilema Veche.