• Drepturile legale pentru persoanele LGBTQ din India s-au extins în ultimul deceniu.
  • Cuplurile homosexuale au dus petiții la Curtea Supremă din India prin care solicită legalizarea căsătoriilor.
  • Sushil Modi, un deputat din partea Partidului Bharatiya Janata al lui Modi, a declarat în decembrie în Parlament că astfel de căsătorii ar fi împotriva ethosului cultural al țării”.

Povestea de dragoste dintre Utkarsh Saxena și Ananya Kotia a început la fel ca orice altă poveste de dragoste din facultate. Era în 2008. Homosexualitatea nu era încă acceptată în India, un stat profund conservator, iar multe cupluri gay se confruntau cu stigmatizarea și izolarea. Saxena și Kotia nu s-au grăbit, urmărind de la distanță cum se schimba acceptarea homosexualității de către oameni.

Eram de fapt destul de speriați de consecințe”, a declarat Saxena, cercetător în domeniul politicilor publice la Universitatea din Oxford. Eram foarte fragili și vulnerabili, un cuplu tânăr care își dădea seama de noi înșine, și nu am vrut, știți, ca ceva atât de drastic să ne rupă într-un fel.”

De-a lungul anilor, pe măsură ce societatea indiană a devenit mai tolerantă față de homosexualitate și o mare parte a comunității LGBTQ din țară a început să își celebreze sexualitatea în mod deschis, cuplul a decis să își facă relația cunoscută prietenilor și familiei lor. Cei mai mulți dintre ei au fost de acord.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Acum, după 15 ani de relație, cei doi și-au propus o provocare mai mare și au depus o petiție la Curtea Supremă din India prin care solicită legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Alte trei cupluri de homosexuali au depus petiții similare care vor fi examinate de instanța supremă a țării în luna martie.

Legile din India pentru cuplurile LGBTQ

Drepturile legale pentru persoanele LGBTQ din India s-au extins în ultimul deceniu, iar cele mai multe dintre aceste schimbări au venit prin intervenția Curții Supreme.

În 2014, instanța a recunoscut legal persoanele non-binare sau transsexuale ca fiind un al treilea gen”, iar trei ani mai târziu a făcut din orientarea sexuală a unei persoane un atribut esențial al vieții private a acesteia. Hotărârea istorică din 2018, care a anulat o lege din epoca colonială care făcea ca sexul între homosexuali să fie pedepsit cu până la 10 ani de închisoare, a extins drepturile constituționale pentru comunitatea gay.

Decizia a fost văzută ca o victorie de referință pentru drepturile homosexualilor, un judecător afirmând că va deschide calea pentru un viitor mai bun”. În ciuda acestui progres, recunoașterea legală a căsătoriilor între persoane de același sex a întâmpinat rezistență din partea guvernului premierului Narendra Modi.

Într-un document depus în instanță anul trecut, acesta a declarat că mariajele între persoane de același sex ar provoca un haos total în echilibrul delicat al legilor personale din țară”. Sushil Modi, un deputat din partea Partidului Bharatiya Janata al lui Modi, a declarat în decembrie în Parlament că astfel de căsătorii ar fi împotriva ethosului cultural al țării” și că o decizie în acest sens nu ar trebui lăsată în seama câtorva judecători”.