• Legea din Texas a fost adoptată de legislativul statului, condus de republicani, și semnată de guvernatorul republican al acestuia.
  • Vineri, asociația a declarat că nu este de acord cu forțarea companiilor private să acorde un tratament egal tuturor punctelor de vedere.
  • Legea texană interzice companiilor de social media cu cel puțin 50 de milioane de utilizatori activi lunar să acționeze pentru a cenzura utilizatorii pe baza punctului de vedere.

O curte de apel din SUA a confirmat vineri o lege din Texas care interzice marilor companii de socializare să interzică sau să cenzureze utilizatorii pe baza punctului de vedere, un eșec pentru grupurile din industria tehnologică care spun că măsura ar transforma platformele în bastioane de conținut periculos.

Decizia în mare parte cu 2-1 a Curții de Apel a celui de-al cincilea circuit al SUA, cu sediul în New Orleans, stabilește posibilitatea ca Curtea Supremă a SUA să se pronunțe asupra legii, despre care conservatorii și comentatorii de dreapta au spus că este necesară pentru a împiedica Big Tech să le suprime opiniile.

Astăzi respingem ideea că corporațiile au un drept liber acordat de Primul Amendament de a cenzura ceea ce spun oamenii, a scris în hotărâre judecătorul Andrew Oldham, numit de fostul președinte Donald Trump. Legea din Texas a fost adoptată de legislativul statului, condus de republicani, și semnată de guvernatorul republican al acestuia.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Printre grupurile din domeniul tehnologiei care au contestat legea și care au avut de pierdut în urma hotărârii de vineri se numără NetChoice și Computer & Communications Industry Association, care numără printre membrii Meta Platforms Facebook, Twitter și YouTube. Acestea au încercat să păstreze drepturile de a reglementa conținutul utilizatorilor atunci când consideră că acesta poate duce la violență, invocând îngrijorarea că platformele nereglementate vor permite extremiștilor, cum ar fi susținătorii naziștilor, teroriștilor și guvernelor străine ostile.

Vineri, asociația a declarat că nu este de acord cu forțarea companiilor private să acorde un tratament egal tuturor punctelor de vedere.

Unii conservatori au catalogat practicile companiilor de social media drept abuzive, amintind de suspendarea permanentă a lui Trump de pe platformă de către Twitter la scurt timp după atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către o mulțime de susținători ai acestuia. Twitter invocase ca motiv riscul de a incita și mai mult la violență. Legea texană interzice companiilor de social media cu cel puțin 50 de milioane de utilizatori activi lunar să acționeze pentru a cenzura utilizatorii pe baza punctului de vedere și permite fie utilizatorilor, fie procurorului general al Texasului să dea în judecată pentru a aplica legea.

Procurorul general al Texasului, Ken Paxton, a salutat pe Twitter decizia ca fiind o victorie masivă pentru constituție și libertatea de exprimare. Deoarece hotărârea celui de-al cincilea circuit intră în conflict cu o parte a unei hotărâri a celui de-al 11-lea circuit, părțile vătămate au un argument mai puternic pentru a solicita Curții Supreme să se ocupe de această chestiune.