• Curtea Supremă din Carolina de Sud a anulat joi interzicerea avortului în șase săptămâni, susținând că aceasta încalcă constituția statului.
  • Așa-numita „lege a bătăilor inimii” din 2021 interzice avorturile după ce este detectată activitatea cardiacă a fătului, ceea ce se întâmplă de obicei în jurul a șase săptămâni, înainte ca majoritatea femeilor să știe că sunt însărcinate. Ea includea excepții pentru viol, incest și dacă viața mamei este în pericol.
  • Interdicția fusese anterior [suspendată] de către instanțele federale, dar a intrat în vigoare după ce Curtea Supremă a votat pentru răsturnarea hotărârii Roe vs. Wade în această vară. Interdicția a fost blocată temporar în august, în timp ce Curtea Supremă a statului a audiat cazul.

Pentru prima oară după anularea dreptului la avort în Statele Unite, o Curte Supremă a unui stat american a garantat joi acest drept locuitorilor săi, scrie mass media internațională.

Cea mai înaltă instanţă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzice avortul după şase săptămâni de sarcină.

„Apreciem că dreptul la intimitate consacrat în Constituţia noastră acoperă deciziile femeilor de a avorta” , a justificat decizia Curte Supremă a acestui stat american.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Cu un raţionament similar, Curtea Supremă a Statelor Unite a statuat în 1973, în decizia sa Roe v. Wade, dreptul femeilor americane la avort. Dar în luna iunie a anului trecut, într-o decizie istorică, a considerat că această decizie este greşită şi a dat libertate fiecărui stat de a legifera în acest domeniu.

De la decizia de anul trecut, SUA s-au împărţită între statele care au decretat interdicţii, situate în principal în sud şi centru, şi cele care au sporit accesul la întreruperea sarcinii, în principale în statele de pe cele două coaste. O situaţie care rămâne fluidă, fiecare măsură fiind supusă recursurilor în instanţele locale.

Legea care interzice procedura este nerezonabilă”

Din iunie, măsuri restrictive au fost blocate de urgenţă în mai multe state în aşteptarea unor decizii de fond. Curtea Supremă din Carolina de Sud este prima care a emis o hotărâre definitivă.

Este o victorie monumentală pentru protejarea avorturilor legale în Sud ”, a reacţionat organizaţia Planned Parenthood, care administrează numeroase clinici în care se practică avortul.

Decizia deschide noi perspective pentru femeile din regiune lipsite de accesul la avort, în special în state precum Alabama şi Tennessee.

În decizia sa, Curtea Supremă din Carolina de Sud constată că dreptul la intimitate poate fi „limitat” , cu condiţia ca aceasta să se facă într-o manieră „rezonabilă” . Acest lucru ar putea permite parlamentarilor locali să introducă noi restricţii.