• Vânzarea pastilelor de avort va fi permisă în farmaciile din State.
  • Primul dintre cele două medicamente folosite de clinicile de avort pentru a întrerupe o sarcină va fi disponibil în farmaciile din statele în care avortul este permis.
  • Farmaciile – care vor trebui să fie certificate pentru a demonstra că au cunoștințele și capacitatea de a trata pacientele cu avorturi – vor trebui să decidă dacă vor accepta sau nu rețetele.

Vânzarea pastilelor de avort va fi permisă în farmaciile din Statele Unite, au anunțat marți (3 ianuarie) oficialii din domeniul sănătății, o măsură care ar putea extinde dramatic accesul la avort după decizia Curții Supreme din 2022 care a anulat protecția federală a acestuia.

Potrivit mass media internațională, modificările anunțate de Food and Drug Administration (FDA) din SUA vor permite ca mifepristonul, primul dintre cele două medicamente folosite de clinicile de avort pentru a întrerupe o sarcină, să fie disponibil în farmaciile din statele în care avortul este permis.

Pastile cu prescripție medicală

Pentru a obține pastilele, care până acum erau disponibile doar în câteva farmacii online sau la medici sau clinici autorizate, va fi necesară o rețetă medicală.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cererea de pastile pentru avort a crescut de când Curtea Supremă, dominată de conservatori, a emis în iunie anul trecut o hotărâre istorică prin care a anulat decizia ,,Roe versus Wade” , care a garantat dreptul femeilor la avort timp de jumătate de secol.

Farmaciile sunt libere să accepte sau să refuze rețete

Potrivit experților, pilulele de avort sunt deja folosite în mai mult de jumătate din toate procedurile de avort din SUA. Acestea se află din ce în ce mai mult în centrul bătăliei politice și juridice pentru dreptul la avort.

Farmaciile – care vor trebui să fie certificate pentru a demonstra că au cunoștințele și capacitatea de a trata pacientele cu avorturi – vor trebui să decidă dacă vor accepta sau nu rețetele. De asemenea, pacienții vor trebui să completeze un formular de consimțământ.

O decizie salutată de apărătorii libertăților civile

Decizia FDA a fost salutată de Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU).

,,Ne bucurăm că FDA a extins accesul farmaciilor la acest medicament sigur și eficient, reducând una dintre sarcinile inutile ale agenției pentru pacienții care folosesc mifepristona” , a comentat Julia Kaye, avocat la ACLU Reproductive Freedom Project.

Marjorie Dannenfelser, președinta organizației anti-avort Susan B. Anthony List, a criticat decizia.

,,Administrația Biden a dovedit încă o dată că prețuiește profiturile industriei avortului mai presus de siguranța femeilor și de viețile copiilor nenăscuți” , a spus ea într-o declarație.