Curtea Supremă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzicea avortul

08 October 2022, US, New York: A protester holds a sign that reads 'Abort The Court' during a pro-choice abortion rights rally at Foley Square and marched to Washington Square Park. Photo: Gina M Randazzo/ZUMA Press Wire/dpa

Pentru prima oară după anularea dreptului la avort în Statele Unite, o Curte Supremă a unui stat american a garantat joi acest drept locuitorilor săi, scrie mass media internațională.

Cea mai înaltă instanţă din Carolina de Sud a anulat o lege care interzice avortul după şase săptămâni de sarcină.

„Apreciem că dreptul la intimitate consacrat în Constituţia noastră acoperă deciziile femeilor de a avorta” , a justificat decizia Curte Supremă a acestui stat american.

Cu un raţionament similar, Curtea Supremă a Statelor Unite a statuat în 1973, în decizia sa Roe v. Wade, dreptul femeilor americane la avort. Dar în luna iunie a anului trecut, într-o decizie istorică, a considerat că această decizie este greşită şi a dat libertate fiecărui stat de a legifera în acest domeniu.

De la decizia de anul trecut, SUA s-au împărţită între statele care au decretat interdicţii, situate în principal în sud şi centru, şi cele care au sporit accesul la întreruperea sarcinii, în principale în statele de pe cele două coaste. O situaţie care rămâne fluidă, fiecare măsură fiind supusă recursurilor în instanţele locale.

Legea care interzice procedura este nerezonabilă”

Din iunie, măsuri restrictive au fost blocate de urgenţă în mai multe state în aşteptarea unor decizii de fond. Curtea Supremă din Carolina de Sud este prima care a emis o hotărâre definitivă.

Este o victorie monumentală pentru protejarea avorturilor legale în Sud ”, a reacţionat organizaţia Planned Parenthood, care administrează numeroase clinici în care se practică avortul.

Decizia deschide noi perspective pentru femeile din regiune lipsite de accesul la avort, în special în state precum Alabama şi Tennessee.

În decizia sa, Curtea Supremă din Carolina de Sud constată că dreptul la intimitate poate fi „limitat” , cu condiţia ca aceasta să se facă într-o manieră „rezonabilă” . Acest lucru ar putea permite parlamentarilor locali să introducă noi restricţii.

Exit mobile version