• Numărul morților în urma cutremurului din Turcia și Siria este probabil mai mult decât dublu”, potrivit unui coordonator al ONU pentru ajutor de urgență.
  • Martin Griffiths, care a vorbit sâmbătă pentru Sky News, a declarat că se așteaptă la alte zeci de mii de morți.
  • Cel puțin 28.000 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit luni sudul Turciei și nord-vestul Siriei.

Salvatorii din Turcia au scos mai multe persoane dintre dărâmăturile cutremurelor de luni, dar în Turcia și în Siria speranțele că vor fi găsiți mai mulți supraviețuitori au dispărut. Șeful operațiunilor de asistență umanitară ale ONU, Martin Griffiths, a declarat că se așteaptă ca numărul morților să se dubleze cel puțin, după ce a sosit sâmbătă în sudul Turciei pentru a evalua pagubele provocate de cutremur.

Numărul morților în urma cutremurului din Turcia și Siria este probabil mai mult decât dublu”, potrivit unui coordonator al ONU pentru ajutor de urgență.

Martin Griffiths, care a vorbit sâmbătă pentru Sky News, a declarat că se așteaptă la alte zeci de mii de morți. Cel puțin 28.000 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit luni sudul Turciei și nord-vestul Siriei, cu multiple replici.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Griffiths a spus: Cred că este dificil de estimat cu exactitate, deoarece trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla sau chiar mai mult”, a spus Griffiths. Este terifiant. Aceasta este natura care lovește înapoi într-un mod foarte dur. Este profund șocant … ideea că acești munți de moloz încă mai conțin oameni, unii dintre ei încă în viață. Încă nu am început să numărăm numărul de morți”.

El a declarat că o perioadă de 72 de ore după un dezastru este de obicei perioada de aur” pentru salvări, care a expirat acum, dar că supraviețuitorii încă sunt scoși dintre dărâmături.

Trebuie să fie incredibil de dificil să se decidă când să se oprească această fază de salvare”, a spus el. Griffiths a declarat că a lansat o operațiune de trei luni pentru Turcia și Siria pentru a ajuta la plata costurilor operațiunilor de acolo.

De asemenea, Griffiths a declarat pentru Reuters că speră ca în Siria ajutoarele să ajungă atât în zonele controlate de guvern, cât și în cele controlate de opoziție, dar că lucrurile în această privință nu sunt încă clare”. Anterior, sâmbătă, Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres, a declarat la emisiunea Today de la BBC Radio 4 că negocierile continuă pentru a obține acces în mai multe zone din Siria și a făcut apel la solidaritate” în cadrul eforturilor de ajutorare.

El a spus: Mesajul nostru este clar, este timpul să lăsăm toată politica deoparte. Concentrează-te doar asupra bărbaților, femeilor și copiilor care au nevoie disperată de ajutor în Siria și în sudul Turciei. Oriunde lucrăm, trebuie să colaborăm cu autoritățile responsabile. Acesta este modul în care este structurat ajutorul umanitar al ONU. Așadar, în teritoriile controlate de rebeli, lucrăm cu autoritățile de acolo; în zonele controlate de guvern, lucrăm cu guvernul.”

Răspunzând la criticile aduse răspunsului ONU la nevoile urgente din Siria după cutremur, acesta a adăugat: Cred că dacă aș sta în mijlocul devastării și comunitatea mea ar fi fost lovită, aș fi nemulțumit și aș fi criticat, deoarece ajutorul nu vine niciodată suficient de repede. Dar pot să vă spun că ONU este alături de oamenii din Siria, indiferent dacă trăiesc în teritoriile rebele sau în teritoriile controlate de guvern.”