• Oamenii din unele zone grav afectate spun că eforturile de salvare au fost lente.
  • Unii au fost nevoiți să sape cu mâinile goale pentru a-și găsi rudele.
  • Atunci când salvatorii sosesc la locul unui cutremur, ei evaluează care sunt clădirile prăbușite în care este cel mai probabil să se afle persoane blocate.

Mii de oameni au fost uciși în urma unui cutremur puternic care a lovit luni Turcia și Siria. O operațiune de căutare și salvare este în curs de desfășurare, echipe de specialiști sosind din întreaga lume.

Cu toate acestea, oamenii din unele zone grav afectate spun că eforturile de salvare au fost lente. Unii au fost nevoiți să sape cu mâinile goale pentru a-și găsi rudele.

Cum începe o operațiune de căutare și salvare?

Atunci când salvatorii sosesc la locul unui cutremur, ei evaluează care sunt clădirile prăbușite în care este cel mai probabil să se afle persoane blocate.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Pentru a face acest lucru, ei caută goluri” – spații sub grinzi mari de beton sau scări unde pot fi găsiți supraviețuitori. De asemenea, trebuie luată în considerare posibilitatea ca o clădire să se prăbușească și mai mult, precum și alte pericole, cum ar fi scurgerile de gaze, inundațiile și obiectele periculoase, cum ar fi azbestul din acoperișuri.

În timp ce salvatorii încearcă să ajungă la supraviețuitori, lucrătorii de sprijin urmăresc mișcările clădirii și sunt atenți la sunete ciudate. Clădirile care s-au prăbușit complet sunt, de obicei, ultimele care trebuie căutate deoarece probabilitatea de a găsi supraviețuitori este foarte redusă.

Ce echipament de salvare este necesar?

Pentru a muta dărâmăturile, echipele de salvare folosesc utilaje grele – inclusiv excavatoare și cricuri hidraulice.

Plăcile mari de beton din exteriorul clădirilor pot fi îndepărtate cu ajutorul excavatoarelor, permițând astfel salvatorilor să vadă eventualele persoane prinse în interior. Echipamentele video aflate la capătul unor stâlpi flexibili pot fi trecute prin goluri pentru a ajuta la localizarea supraviețuitorilor.

Echipamentele de sunet specializate pot detecta cele mai slabe zgomote la o distanță de câțiva metri. Este nevoie de liniște la fața locului, în timp ce un membru al echipei de salvare bate de trei ori și speră să audă un răspuns.

Detectoarele de dioxid de carbon pot fi folosite pentru a găsi supraviețuitori care sunt inconștienți. Acestea funcționează cel mai bine în spații închise, unde detectează concentrația mai mare de CO2 din aerul expirat de cei care încă respiră.

Echipamentele de imagistică termică pot fi folosite pentru a localiza persoanele care nu se află direct în raza vizuală a salvatorilor, deoarece căldura corpului lor poate încălzi molozul din jurul lor.

Ce fac câinii de salvare?

Folosindu-și simțul mirosului, câinii special antrenați pot detecta semne de viață acolo unde salvatorii umani nu pot.

De asemenea, câinii sunt capabili să acopere rapid suprafețe mari, accelerând procesul de căutare și salvare.

Oamenii trebuie să își folosească mâinile goale?

Odată ce plăcile și structurile mari sunt îndepărtate, echipele de salvare își folosesc mâinile și unelte mici precum ciocane, târnăcoape și lopeți, precum și drujbe, tăietori de discuri și tăietori de armături – care pot fi folosite pentru a ataca barele metalice din betonul armat.

Ei au echipament de protecție, inclusiv căști și mănuși pentru a-și proteja mâinile în timp ce îndepărtează bucățile ascuțite de moloz.