• Cele două cutremure puternice din sudul Turciei, care au făcut aproape 50.000 de victime, au adus o nouă frică în Istanbul.
  • Cu o populație de 15 milioane de locuitori, Istanbul se află pe falia Anatoliană de Nord.
  • Experții prevăd că va avea parte de un cutremur major înainte de 2030.

Crăpătura din peretele dormitorului lui Mesut Muttaliboglu este atât de largă, încât în ea poate încăpea cheia de la mașină. O întoarce într-o parte și, cu o mișcare a încheieturii mâinii, o bucată mare de tencuială zboară de pe perete și se prăbușește la pământ. Acesta este motivul pentru care el și familia sa se mută din apartamentul în care au locuit în ultimii 15 ani. Întreaga clădire din Istanbul a fost condamnată după ce nu a trecut testul de siguranță la cutremur. Există o șansă foarte mare ca un cutremur să prăbușească întregul bloc la pământ.

Cele două cutremure puternice din sudul Turciei, care au făcut aproape 50.000 de victime, au adus o nouă frică în Istanbul. Cu o populație de 15 milioane de locuitori, orașul se află pe falia Anatoliană de Nord, iar experții prevăd că va avea parte de un cutremur major înainte de 2030.

Aproximativ 70% din clădirile orașului au fost construite înainte de modificarea normelor care au impus standarde de construcție mai stricte în 1999, fiind astfel considerate potențial nesigure. Cu doar trei luni în urmă, un studiu a declarat că un cutremur ar putea ucide până la 90.000 de persoane. Acum, a început cursa pentru ca orașul să fie pregătit.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Mesut cunoaște prea bine devastarea pe care o poate provoca un cutremur. Tocmai s-a întors de la epicentrul din sudul orașului Kahramanmaras, unde și-a pierdut rudele.

„S-a întâmplat la ora 04:17, a sunat o rudă și ne-am trezit cu toții țipând. Este o situație oribilă. Nu am putut ajunge [la Kahramanmaras] timp de trei zile din cauza zăpezii, iar când am ajuns la dărâmături a fost atât de greu. Nu pot să o descriu. Sper ca Dumnezeu să nu mai facă pe nimeni să treacă prin așa ceva”.

Când Mesut s-a întors la Istanbul, autoritățile îi întrerupseseră curentul și apa la apartamentul său. „Le-am cerut din nou înapoi doar ca să ne putem muta. Mi-au mai dat două zile”.

„Municipalitatea ne trimisese un avertisment scris în acest sens, dar situația nu a fost rezolvată din cauza refuzurilor vecinilor. Știam că ne vor fi închise utilitățile și eram pregătiți să plecăm de aici, dar apoi a avut loc cutremurul și totul a devenit un dezastru.”