• Parlamentul indian a interzis o listă de 40 de cuvinte uzuale.
  • De la „corupt” la „trădare„, iată toate cuvintele care au fost interzise în Parlament Indiei.
  • De acum înainte, acestea vor fi denumite cuvinte și expresii ,,neparlamentare„.

Parlamentul indian a interzis o listă de 40 de cuvinte uzuale, multe dintre acestea fiind folosite în vocabularul politic al țării și, de asemenea, folosite frecvent pentru a ataca guvernul premierului Narendra Modi.

Potrivit The Independent, lista de cuvinte are includeri cotidiene precum rușinat” , abuzat” , anarhist” , corupt” , criminal„, huliganism” , dramă” , minciună” , neadevărat” și incompetent” .

Printre celelalte cuvinte care au intrat pe lista celor interzise se numără ,,neadevărat” , ,,acadea” , ,,vărsare de sânge” , ,,abuzat” , ,,copilărie” , ,,rușine” , ,,măgar” , ,,laș” , ,,fudul” și chiar ,,hărțuire sexuală” , a relatat agenția de presă Press Trust of India.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

De acum înainte, acestea vor fi denumite cuvinte și expresii ,,neparlamentare” care – dacă vor fi folosite de legislatorii din camerele superioare și inferioare – vor atrage măsuri împotriva lor.

Cuvinte englezești numite ca neparlamentare

Unele cuvinte, cum ar fi ,,huliganism” , ,,ipocrizie” și ,,incompetent” , sunt adesea folosite pentru a descrie guvernul indian și natura partidelor politice din întregul spectru politic.

Lista include, de asemenea, mai multe cuvinte și expresii în limba hindi care sunt folosite în mod explicit pentru a lovi în oficialii și politicile guvernului Modi.

Printre acestea se numără ,,danga” (revolte), ,,behri sarkar” (administrație surdă), ,,kala bazaari” (marketing la negru), ,,girgit” (cameleon), ,,dalaal” – un cuvânt care înseamnă ,,broker” și care este folosit în mod disprețuitor pentru a descrie o persoană care îl susține pe dl Modi și BJP.

O expresie specifică, ,,ghadiyali ansu” (lacrimi de crocodil), a fost folosită pentru a-l ataca pe dl Modi însuși, după ce acesta a cedat în timpul unui discurs național pentru a vorbi despre modul în care administrația sa a gestionat cel de-al doilea val al pandemiei de COVID-19.

Lista completă a cuvintelor neparlamentare din hindi

Au fost incluse și alte fraze folosite în special împotriva administrației Modi de către partidele și liderii opoziției.

Acestea sunt ,,jumlajeevi”(cineva care propagă promisiuni false) și ,,baal buddhi” (care are creierul unui copil).

Ultimul termen a apărut după ce administrația Modi a fost acuzată că a supravegheat lideri politici, membri ai opoziției, jurnaliști și activiști cu ajutorul programului de spionaj Pegasus.

Ca urmare a acestei măsuri, cuvintele și expresiile vor fi eliminate din registrele parlamentului și nu vor fi înregistrate în scopuri viitoare.

Oficiali parlamentari de rang înalt vor lua decizia finală privind ștergerea acestor cuvinte și expresii dacă vor fi folosite în sesiunea viitoare, scrie sursa citată.

Modificarea listei de cuvinte ,,neparlamentare” vine înaintea sesiunii de muson a parlamentului – din 18 iulie până în 12 august – care este a doua dintr-o serie de trei sesiuni care au loc anual.

Se așteaptă ca parlamentarii din partea partidului de guvernământ, de dreapta, Bharatiya Janata Party (BJP) și din mai multe partide de opoziție să dezbată o serie de probleme care afectează țara în timpul sesiunii viitoare.

Liderii opoziției din întreaga Indie și-au depus protestele și au luat în derâdere această măsură, calificând-o drept un ,,ordin al călușului” asupra legislatorilor și declarând că sunt cuvinte folosite pentru a descrie modul în care partidul dlui Modi ,,distruge India” .

Liderul partidului Congresului, Rahul Gandhi, a ironizat guvernul joi dimineață, definind cuvântul ,,neparlamentar” ca fiind un limbaj folosit pentru a ,,descrie modul în care premierul gestionează guvernul și [care] acum au interdicție de a fi rostite” .