• Se preconizează că populația a 61 de țări va scădea cu un procent sau mai mult între 2022 și 2050, ca urmare a scăderii fertilității.
  • Populația Indiei era de 1,21 miliarde de locuitori în 2011.
  • Raportul ONU a precizat că speranța de viață la naștere la nivel mondial a scăzut la 71 de ani în 2021.

India va depăși China ca cea mai populată țară din lume în 2023, fiecare dintre ele numărând peste 1,4 miliarde de locuitori în acest an, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, care avertizează că fertilitatea ridicată va pune în pericol creșterea economică.

Populația lumii, estimată să ajungă la opt miliarde de locuitori până la 15 noiembrie anul acesta, ar putea crește la 8,5 miliarde în 2030 și la 10,4 miliarde în 2100, pe măsură ce ritmul mortalității va încetini, se arată în raportul publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Populației.

Populația Indiei era de 1,21 miliarde de locuitori în 2011, potrivit recensământului intern, care se efectuează o dată pe deceniu. Guvernul din India a amânat recensământul din 2021 din cauza pandemiei COVID-19. Populația lumii creștea în cel mai lent ritm din 1950 încoace, după ce a scăzut sub 1% în 2020, potrivit estimărilor ONU.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

În 2021, fertilitatea medie a populației mondiale se situa la 2,3 nașteri pe femeie de-a lungul vieții, după ce a scăzut de la aproximativ cinci nașteri în 1950. Se preconizează că fertilitatea globală va scădea și mai mult, ajungând la 2,1 nașteri pe femeie până în 2050.

Populația este în creștere

Aceasta este o ocazie de a ne sărbători diversitatea, de a ne recunoaște umanitatea comună și de a ne minuna de progresele în domeniul sănătății care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, într-o declarație.

Cu toate acestea, o populație în creștere a fost un memento al responsabilității comune de a avea grijă de planetă și de a reflecta asupra domeniilor în care încă nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat unii față de alții, a mai spus el.

Referindu-se la un raport anterior al Organizației Mondiale a Sănătății – care estima aproximativ 14,9 milioane de decese legate de pandemia COVID-19 între ianuarie 2020 și decembrie 2021, raportul ONU a precizat că speranța de viață la naștere la nivel mondial a scăzut la 71 de ani în 2021, de la 72,8 ani în 2019, în principal din cauza pandemiei.

ONU a precizat că mai mult de jumătate din creșterea preconizată a populației mondiale până în 2050 va fi concentrată în opt țări – Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Republica Unită a Tanzaniei. Se așteaptă ca țările din Africa Subsahariană să contribuie cu mai mult de jumătate din creșterea anticipată până în 2050.