• „În Consiliul European este cartea Președintelui, pe care poate să o joace sau nu. Jocurile pentru România nu sunt închise” .
  • „Austria a șantajat UE iar victimele au fost România și Bulgaria. Subiectul trebuie clarificat în Consiliul European” .
  • „Dincolo de jocul cinic, sadic și oribil al cancelarului austriac, obiectivul României este să obținem aderarea la Schengen. Trebuie să folosim toate pârghiile ca să obținem o decizie favorabilă României cât mai repede” .
  • „Ce s-a întâmplat pe Schengen a arătat o fractură europeană. Schengen este o fractură care riscă să lase urme adânci în UE” .
  • „Știu de la premierul Rutte că președintele Iohannis a avut discuții cu el” .
  • „Mi-e ciudă să văd cum scăpăm printre degete oportunitatea asta” .
  • „În 2016 am găsit formula pe Schengen, dar a venit măgăria lui Dragnea” .
  • „Este clar că n-a fost bine structurată și organizată strategia” .
  • „La nivel politic, partidele politice din România aveau și ele un rol: trebuiau să se asigure că familiile politice sunt favorabile României” .
  • „În mod clar trebuie cineva să plătească și politic” .
  • „Este o bulibășeală totală în Guvern, nu știe stânga ce face dreapta la propriu” .
  • „Care-i „planul B”? Când vrem noi să obținem aderarea la Schengen? Care-i planul, domnule prim ministru, domnule Ciolacu?” .
  • „Eu nu văd niciun plan, văd doar proteste diplomatice și incitare în a bloca companii cu capital austriac” .
  • „Există discuții cu guvernul suedez ca anul viitor Schengen să fie pe agenda Consiliului? Cu miniștrii austrieci să înțeleg că nu mai vrem să discutăm deloc? Așteptăm noii miniștri ?” .
  • „Un vot împotriva Schengen este un vot pentru a sprijini populismul și antieuropenismul în România” .
  • „Politicianismul de provincie ne-a adus în situația asta. Câți politicieni români avem care să înțeleagă mecanismele europene?” .

Subiectul Schengen nu este închis. Cred că subiectul trebuie ținut pe agenda europeană. Trebuie căutată o soluție politică până la sfârșitul anului. Nu trebuie lăsat Schengen pentru anul viitor. Ce s-a întâmplat pe Schengen a arătat o fractură europeană. Unitatea Europei va fi pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare. Președintele Iohannis și premierul bulgar trebuie să ceară lui Charles Michel și Președinției cehe să introducă subiectul pe agendă. România este obligată să intre în Schengen. Problemele ridicate de premierul Austriei nu pot fi rezolvate de România, ci de UE. Nu este nevoie de un Consiliu JAI extraordinar. Austria a ridicat un subiect politic. Dacă șefii de stat și de guvern ajung la un acord, compromisul se poate adopta formal în JAI. Subiectul nu se va pune singur pe agenda Consiliului European. Schengen este o fractură care riscă să lase urme adânci în UE. România trebuie să joace ca un stat care are obiective naționale și importante, are tot dreptul să facă asta” , a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar, lider al REPER, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Dacian Cioloș a povestit pe Aleph News și ce contacte a avut la nivel european dar și cum a gestionat dosarul Schengen atunci când a fost premier al României:

Nu știu cât s-a întrebuințat Președintele României. Eu am fost în contact cu membrii guvernului, cu premierul. Am căutat să ne implicăm și să obținem poziționări favorabile. Știu de la premierul Rutte că președintele Iohannis a avut discuții cu el. În Consiliul European este cartea președintelui, pe care poate să o joace sau nu. Jocurile pentru România nu sunt închise. Cred că președintele Charles Michel ar înțelege acest lucru. Austria a șantajat UE și victimele au fost România și Bulgaria. Subiectul trebuie clarificat în Consiliul European. Comisia Europeană trebuie să rezolve punctele ridicate de Austria. Dincolo de jocul cinic, sadic și oribil al cancelarului austriac, obiectivul României este să obținem aderarea la Schengen. Trebuie să folosim toate pârghiile ca să obținem o decizie favorabilă României cât mai repede. Decizia politică poate fi obținută de România în Consiliul European, chiar și cu condiționalități (…) Nu știu ce-a fost în mintea politicienilor români. Noi am fost atacați pe motiv că o să blocheze Olanda. Noi ne-am făcut treaba, am rămas deschiși colaborării. Acum jocurile sunt în mâna președintelui, a șefului PNL și șefului PSD. Ei trebuie să discute cu toți membrii coaliției din Austria. Nu știu ce-i în mintea altora, pe mine mă preocupă românii și dreptul lor de a fi în Schengen. Mi-e ciudă să văd cum scăpăm printre degete oportunitatea asta. În 2016, mi-am petrecut guvernarea să discut dosarul Schengen. În 2016 am găsit formula pe Schengen, dar a venit măgăria lui Dragnea. Și în 2017 ne-a scăpat printre degete Schengen din cauza unor măgării ale unora care au impresia că nu-i vede nimeni. România este al 6-lea stat membru UE, a jucat un rol cheie în ajutarea Ucrainei” .

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Fostul premier Dacian Cioloș a insistat în emisiunea OFF/OnTheRecord că subiectul Schengen trebuie să ajungă pe agenda Consiliului European din 15 decembrie și a reproșat liderilor politici de la guvernare că nu au avut un „Plan B”, pe care să-l activeze în cazul unei decizii nefavorabile în Consiliul JAI, astfel încât România să obțină totuși aderarea la Schengen:

Din punctul meu de vedere, Schengen nu s-a terminat. Nu vreau să dau lecții cuiva, dar cartea asta încă se mai joacă. Este clar că n-a fost bine structurată și organizată strategia. Aspectele tehnice trebuiau discutate între ministere, Frontex și Comisia Europeană. La nivel politic, partidele politice din România aveau și ele un rol: trebuiau să se asigure că familiile politice sunt favorabile. Iată că un partid din PPE a blocat aderarea României. Din PPE fac parte și PNL și PMP și UDMR. Eu eram în contact cu toți premierii din familia noastră politică. În mod clar trebuie cineva să plătească și politic. Și pe PNRR probabil va fi o întârziere de plată. Pe energie ei vor acum să taxeze producătorii de energie verde. Este o bulibășeală totală în Guvern, nu știe stânga ce face dreapta la propriu. Mi-e ciudă că avem oportunitatea asta și nu văd nicio reacție. Pe Schengen nu văd claritate, este clar că nu a existat un Plan B. De câteva săptămâni trebuia să existe un Plan B, pe mine mă șochează. (…)Măsurile acestea au sens dacă fac parte dintr-un plan. Dacă iei măsurile doar ca să arăți spectacol românilor furioși, eu nu văd sensul. Care-i planul? Când vrem noi să obținem aderarea la Schengen? Trebuie găsită formula, soluția de compromis. Austria, blocând decizia pe Schengen, împiedică respectarea legislației europene. Schengen nu este un cadou care ni se face, este o obligație prin tratat. Ar trebui să întrebăm și CJUE dacă este corect ca un stat să blocheze accesul altui stat la un drept legal, doar pentru niște probleme politice. Eu nu văd niciun plan, văd doar proteste diplomatice și incitare în a bloca companii cu capital austriac. Băncile austriece au angajați români, finanțează companii românești. Domnul Rareș Bogdan probabil a făcut analiza aceasta când a incitat să boicotăm companiile austriece. Toate lucrurile acestea au sens când sunt parte a unui plan. Dacă discutăm de politica energetică, tot acolo suntem. Care-i planul, domnule prim ministru, domnule Ciolacu? Pe PNRR, pe politica energetică, pe Schengen, pe agricultură putem discuta și trebuie să avem plan. Asta este propunerea mea: hai să batem fierul cât este cald. Subiectul Schengen nu este închis, trebuie dus la un alt nivel. Politica de migrație oricum este pe agenda europeană. Ar exista posibilitatea să fie convinși și austriecii, luându-și angajamente fiecare parte. În câteva luni ne-am putea vedea și noi în Schengen. Există discuții cu guvernul suedez ca anul viitor Schengen să fie pe agenda Consiliului? Cu miniștrii austrieci să înțeleg că nu mai vrem să discutăm deloc? Așteptăm noii miniștri?

În opinia lui Dacian Cioloș, eșecul României la aderarea la Schengen alimentează euroscepticismul în perspectiva alegerilor din 2024. Fostul premier al României a explicat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, și ce decizii ar lua astfel încât România să obțină o decizie favorabilă rapidă pe aderarea la spațiul Schengen:

„Evident că există un risc. Un vot împotriva Schengen este un vot pentru a sprijini populismul și antieuropenismul în România. Dacă până în 2024 nu reușim aderarea la Schengen, dăm apă la moară celor care bagă bățul prin gard.

Avem 5 milioane de români în afara României. Politicianismul de provincie ne-a adus în situația asta. Câți politicieni români avem care să înțeleagă mecanismele europene? (…)În primul rând, aș cere introducerea subiectului Schengen pe agenda Consiliului European. Aș spune că un insucces pe Schengen riscă să slăbească credibilitatea unității europene. Aș pune subiectul pe agendă pentru că și migrația și azilul trebuie discutate. Aș găsi o formulă politică pe care să ne punem de acord la Consiliul European. Să fi fost premier sau președinte, aș fi avut un Plan B. Olanda nu s-a schimbat de pe-o zi pe alta. În Suedia, la fel, s-a rezolvat problema. Trebuia un Plan B care să fie aplicat acum” .