• Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc pe 17 martie 2024.
  • Vladimir Putin nu și-a anunțat oficial candidatura.
  • La 71 de ani, Putin ar putea conduce Rusia până în 2030.
  • Prezidențialele vor fi organizate și în regiunile ucrainene ocupate.

17 martie este data oficială a alegerilor prezidențiale din Rusia.

Vladimir Putin nu și-a anunțat candidatura, dar ar putea să o facă în conferința de presă anuală, pe care anul acesta o va susține pe 14 decembrie. La 71 de ani, Putin ar putea rămâne la putere până în 2030 pentru al cincilea mandat.

Ekaterina Dunțova, jurnalist și avocat, și-a anunțat și ea candidatura.

Recomandări

ZELENSKI MERGE LA MADRID
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE
AI PRIMAR, A.I. AVATAR
DEZASTRU ÎN PAPUA NOUA GUINEE
NE IA A.I.-UL LOCUL DE MUNCĂ?

Din închisoare, principalul său opozant, Alexei Navalnîi, le-a transmis susținătorilor lui să voteze cu oricine în afară de Putin. „Putin vede aceste alegeri ca pe un referendum de aprobare a acțiunilor sale. Un referndum de aprobare a războiului”, transmite Navalnîi.

Iar pentru război, Putin are calea din ce în ce mai liberă în Ucraina, care rămâne fără ajutor. Senatul american a respins tranșa de finanțare de 106 miliarde de dolari, atât de așteptată la Kiev. Și potrivit institutul Kiel, care monitorizează atent alocările de ajutor internațional pentru Ucraina, promisiunile Occidentului au scăzut cu 90% față de anul trecut.

La scrutin vor vota pentru prima dată și locuitorii din regiunile ucrainene anexate de Moscova în septembrie 2022 – Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson.

Biden cere sprijinul Congresului

Biden avertizează Congresul: „Putin nu se va opri, dacă va ataca NATO, SUA vor trebui să intervină”

Președintele Joe Biden a pledat miercuri în fața republicanilor pentru o nouă infuzie de ajutor militar pentru Ucraina, avertizând că o victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar lăsa Moscova în poziția de a ataca aliații din NATO și ar putea atrage trupele americane într-un război.

Biden a vorbit în timp ce Statele Unite plănuiau să anunțe un ajutor suplimentar de 175 de milioane de dolari pentru Ucraina, din rezerva tot mai mică de bani pentru Kiev, transmite Reuters.

El a semnalat disponibilitatea de a face schimbări semnificative în politica americană privind migrația de-a lungul frontierei cu Mexicul pentru a încerca să atragă sprijinul republicanilor.

„Dacă Putin va cuceri Ucraina, nu se va opri acolo”, a spus Biden. Putin va ataca un aliat NATO, a prezis el, iar atunci „vom avea ceva ce nu căutăm și ceva ce nu avem astăzi: trupe americane luptând împotriva trupelor rusești”, a spus Biden.

„Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige”, a spus el, provocând o reacție furioasă din partea Moscovei.

Agenția rusă de știri RIA l-a citat pe ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, care a declarat că afirmațiile lui Biden privind un potențial conflict SUA-Rusia au fost „o retorică provocatoare, inacceptabilă pentru o putere nucleară responsabilă”.

Cu toate acestea, republicanii din Senat au blocat mai târziu miercuri legislația susținută de democrați, care ar fi oferit miliarde de dolari în noi ajutoare de securitate pentru Ucraina și Israel.

Casa Albă a avertizat săptămâna aceasta că SUA nu mai au timp și bani pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat, într-un interviu telefonic cu Reuters, că SUA își mențin poziția de a nu face presiuni asupra Ucrainei pentru a negocia cu Rusia.

„Asta va trebui să depindă de ei. Noi vom continua să luptăm zi de zi pentru a încerca să asigurăm acești bani”, a declarat Sullivan.

Flavius Caba Maria, Președinte Middle East Political and Economic Institute:

„Chiar dacă Putin încă nu și-a anunțat intenția de a candida, cel mai probabil urmează să-și exprime această intenție. Cel mai probabil nu până în 2030, ci până în 2036, cât este eligibil conform Constituției. Puțin probabil dacă va candida să existe un contracandidat puternic care să-i pună piedică. Doar din motive de sănătate, de boală, am putea asista la o imposibilitate de a candida”, a declarat Flavius Caba Maria, Președinte Middle East Political and Economic Institute, la ȘTIU.

Citește și