• În centrul intereselor Rusiei în Moldova se află Transnistria, un teritoriu separatist care se strecoară de-a lungul flancului estic al țării și care găzduiește trupe rusești de zeci de ani.
  • În ciuda pledoariilor de nevinovăție ale Moscovei, acțiunile sale în ceea ce privește Moldova seamănă cu mișcările pe care le-a făcut înainte de anexarea Crimeii în 2014.
  • Moldova este o țară aflată la o răscruce între est și vest.

Tensiunile cresc în Moldova, unde Rusia a fost acuzată că pregătește terenul pentru o lovitură de stat care ar putea antrena națiunea în războiul Kremlinului.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că folosește sabotori” deghizați în civili pentru a alimenta tulburările pe fondul unei perioade de instabilitate politică, reluând avertismente similare din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a acuzat în mod nefondat Kievul că plănuiește propriul asalt asupra unui teritoriu pro-rusesc din Moldova, unde Moscova are un punct de sprijin militar, sporind temerile că el creează un pretext pentru o anexare în stilul Crimeei.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu președintele Sandu în marja călătoriei sale la Varșovia săptămâna trecută, marcând aniversarea unui an de la invazia Rusiei. Deși nu există niciun semn că acesta a acceptat invitația sa de a o vizita, Casa Albă a declarat că a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială” a Republicii Moldova.

Ce plănuiește Rusia?

În ciuda pledoariilor de nevinovăție ale Moscovei, acțiunile sale în ceea ce privește Moldova seamănă cu mișcările pe care le-a făcut înainte de anexarea Crimeii în 2014 și de invazia sa la scară largă a Ucrainei anul trecut.

Marți, Putin a revocat un decret de politică externă din 2012 care recunoștea parțial independența Moldovei, potrivit Reuters. Apoi, joi, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că pregătește o provocare armată” împotriva regiunii separatiste pro-ruse Transnistria din Moldova în viitorul apropiat”, a relatat TASS, media de stat.

Nu au fost oferite dovezi sau detalii suplimentare pentru a susține acuzația ministerului, iar aceasta a fost respinsă de Republica Moldova. Dar afirmația i-a pus în alertă pe liderii occidentali, venind la un an după ce Putin a făcut afirmații similare, nefondate, potrivit cărora rușii ar fi fost ținta unor atacuri în Donbas – flancul estic al Ucrainei, unde Moscova a sprijinit separatiștii militanți începând din 2014 – ceea ce i-a permis să prezinte invazia sa în această țară ca pe o chestiune de autoapărare.

A mai fost cazul și înainte – am văzut activități constante ale Rusiei care încearcă să exploreze și să exploateze spațiul informațional din Moldova folosind propaganda”, a declarat Groza. Odată cu războiul, toate aceste instrumente pe care Rusia le folosea înainte au fost multiplicate și intensificate”, a spus el. Ceea ce vedem este o reactivare a reprezentanților politici ruși în Moldova”.

De ce are Rusia un punct de sprijin în Moldova?

În centrul intereselor Rusiei în Moldova se află Transnistria, un teritoriu separatist care se strecoară de-a lungul flancului estic al țării și care găzduiește trupe rusești de zeci de ani.

Teritoriul – o enclavă de 1.300 de mile pătrate pe malul estic al râului Nistru – a găzduit un avanpost militar rusesc în ultimii ani ai Războiului Rece. Acesta s-a declarat republică sovietică în 1990, opunându-se oricărei încercări a Republicii Moldova de a deveni un stat independent sau de a se uni cu România după dezintegrarea Uniunii Sovietice.

Când Moldova a devenit independentă în anul următor, Rusia s-a introdus rapid ca așa-numită forță de menținere a păcii” în Transnistria, trimițând trupe pentru a-i susține pe separatiștii pro-Moscova din această regiune.

De ce contează Moldova?

Moldova este o țară aflată la o răscruce între est și vest. Guvernul și majoritatea cetățenilor săi doresc legături mai strânse cu UE, iar țara a obținut anul trecut statutul de candidatură. Dar este, de asemenea, sediul unei facțiuni separatiste, al cărei sentiment Moscova a încercat cu nerăbdare să îl stârnească.

În ultimul an, a fost un punct fierbinte la periferia invaziei rusești în Ucraina, rachetele rusești intrând în spațiul aerian al Republicii Moldova în mai multe rânduri, inclusiv la începutul acestei luni.

O serie de explozii în Transnistria, în aprilie anul trecut, a stârnit îngrijorarea că Putin caută să atragă acest teritoriu în invazia sa. Progresul militar bâlbâit al Rusiei de atunci a liniștit temporar aceste temeri. Dar oficialii din Moldova au avertizat Occidentul că țara lor ar putea fi următoarea pe lista lui Putin.