• Vladimir Putin nu va fi invitat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat marți surse diplomatice, citate de The Telegraph.
  • Guvernul de la Kremlin este unul dintre cele trei guverne naționale cărora li s-a interzis să participe la funeralii, a adăugat publicația.
  • Aproximativ 500 de demnitari străini sunt așteptați să participe la funeraliile de luni, 19 septembrie, la Westminster Abbey, aceasta fiind cea mai mare adunare internațională pe care Marea Britanie a găzduit-o în ultimele decenii.

Vladimir Putin nu va fi invitat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat marți surse diplomatice, citate de The Telegraph. Guvernul de la Kremlin este unul dintre cele trei guverne naționale cărora li s-a interzis să participe la funeralii, a adăugat publicația.

Aproximativ 500 de demnitari străini sunt așteptați să participe la funeraliile de luni, 19 septembrie, la Westminster Abbey, aceasta fiind cea mai mare adunare internațională pe care Marea Britanie a găzduit-o în ultimele decenii.

Surse diplomatice au declarat că a fost echivalentul a sute de vizite de stat în două săptămâni. De obicei, facem doar câteva astfel de evenimente pe an”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Au fost invitate toate țările cu care Regatul Unit are relații diplomatice, cu excepția Rusiei, Belarus și Myanmar. Iranul este invitat doar la nivel de ambasador, reflectând tensiunile diplomatice de lungă durată legate de programul său nuclear, asupra detenției cetățenilor britanici cu dublă cetățenie și de ceea ce Marea Britanie consideră a fi sprijin pentru terorism în Orientul Mijlociu.

Disprețul față de Rusia reflectă o stare de îngheț diplomatic aproape total între Londra și Moscova de când Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie. Belarus nu s-a alăturat războiului, dar a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru invazie și ca bază de lansare a rachetelor.

Ministerul de Externe a impus sancțiuni pentru zeci de înalți funcționari din ambele țări. Putin a așteptat câteva ore pentru a trimite o telegramă scurtă, dar politicoasă, de condoleanțe regelui Charles în noaptea în care Regina a murit, spunând că aceasta s-a bucurat pe bună dreptate de dragostea și respectul supușilor săi, precum și de o înaltă stimă pe scena mondială”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, atunci când Liz Truss a devenit prim-ministru, că speră ca relațiile „să nu se deterioreze”, adăugând că este greu de imaginat cât de rău ar putea deveni”.

Alții, la Moscova, au fost mai puțin diplomați. Margarita Simonyan, o aliată apropiată a Putin și șefă a holdingului media de stat Russia Today, a declarat pe rețelele de socializare că este dezamăgită de faptul că rușii își exprimă condoleanțele. „Aceasta nu este pierderea noastră”, a scris ea.