• Liz Truss este noul lider britanic numit de regină în timpul crizei gazelor și a electricității.
  • Ea se va adresa pentru prima dată națiunii în calitate de prim-ministru într-un discurs de pe Downing Street, în jurul orei 16.00, după care va începe să își numească cabinetul.
  • Pe termen lung, noul guvern al lui Truss dorește să decupleze complet prețurile energiei electrice de cele ale gazului, o politică pe care o urmărește și UE.

Măsurile sunt prioritare pentru Truss, care a fost desemnată marți de regina Elisabeta la moșia Balmoral din Scoția, după ce l-a învins pe rivalul său, Rishi Sunak, în cursa pentru conducerea Partidului Conservator.

Conform planurilor la care lucrează Trezoreria, guvernul britanic ar subvenționa costul angro al gazului, permițând furnizorilor să plafoneze prețul energiei pentru gospodării și întreprinderi, lăsându-i pe contribuabili expuși la orice alte creșteri pe piețele energetice.

Echipa lui Truss a declarat că acest pachet ar oferi protecție împotriva celui mai mare șoc energetic din ultimele decenii, prevenind pierderi masive pentru companii și ținând milioane de gospodării departe de sărăcia energetică. Nu este clar dacă plafoanele pentru gospodării și întreprinderi vor fi stabilite la același nivel.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Un oficial de rang înalt a confirmat că echipa lui Truss a elaborat planurile înainte de un posibil anunț joi: Va exista un plafon, o înghețare sau o garanție pe piața angro a gazelor naturale, a declarat acesta.

Truss se va adresa pentru prima dată națiunii în calitate de prim-ministru într-un discurs de pe Downing Street, în jurul orei 16.00, după care va începe să își numească cabinetul. Pachetul de salvare va reprezenta o provocare uriașă pentru finanțele publice britanice aflate în dificultate, întrucât Truss a promis, de asemenea, reduceri de taxe de zeci de miliarde de lire sterline. Acesta ar urma să fie rambursat fie prin facturile consumatorilor, fie prin impozitare pe termen lung.

Pachetul de ajutor a fost discutat luni seară de directorii din domeniul energiei și de Jacob Rees-Mogg, care este cotat pentru a fi următorul ministru al afacerilor. Plafonarea prețurilor la gaze ar reduce tarifele angro la electricitate. Aproximativ 40% din energia electrică din Marea Britanie este generată de centrale electrice pe gaz, care tind să stabilească tarifele en-gros pentru restul pieței, chiar dacă alte tehnologii, cum ar fi cea eoliană, produc energie mai ieftin.

Pe termen lung, noul guvern al lui Truss dorește să decupleze complet prețurile energiei electrice de cele ale gazului, o politică pe care o urmărește și UE. De asemenea, Bruxelles-ul recomandă statelor membre ale UE să ia măsuri de urgență pentru a limita prețurile cu ridicata ale gazelor.