• România este, oficial, în scenariul verde
  • Totuși, starea de alertă nu a fost ridicată
  • Raed Arafat a explicat de ce nu s-a luat decizia de a fi ridicată starea de alertă
  • Șeful DSU: „Riscul major este ca unii să interpreteze că am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm, înseamnă că nu mai trebuie să ne vaccinăm

Numărul cazurilor de Covid-19 s-a redus semnificativ, iar toate județele au trecut în scenariul verde, marți. Totuși, starea de alertă nu a fost ridicată, iar dacă nu înțelegeai de ce, îți explică Raed Arafat.

Șeful DSU a menționat, la Digi24, că, momentan, nu s-a luat decizia de a fi ridicată starea de alertă pentru că în România încă nu este o stare de normalitate, iar „în secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate“, moment din care „nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență“.

Arafat a menționat că spre sfârșitul acestei săptămâni sau în cursul săptămânii viitoare vor fi anumite propuneri de relaxare sau de reluare a unor activități, în contextul în care rata de pozitivare a testelor, precum și cazurile active și internările în spitale sunt în scădere.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

În următoarele două săptămâni, maxim, populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu“, a explicat șeful DSU.

Arafat: „Nu trebuie interpretat greșit, că am scăpat“

Raed Arafat a subliniat că, deși România este pe scenariul verde, nu trebuie să ne relaxăm și să credem că „am scăpat“. În plus, șeful DSU spune că există riscul ca unii să interpreteze că nu mai trebuie să se vaccineze: „Mesajul nu trebuie interpretat greșit, că am scăpat, totul e bine. Acum vedem că toată lumea sună: dar relaxați asta, relaxați asta, gata ne întoarcem la normalitate. Riscul major este ca unii să interpreteze că am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm, înseamnă că nu mai trebuie să ne vaccinăm“.

Riscul cel mai important când vedem acest lucru, pentru că sunt date publice, e ca unii să spună: gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez? Și acesta ar putea să fie, de fapt, motivul pentru care să ne întoarcem, să crească și efectul pe care l-am obținut în acest moment să-l pierdem“, a subliniat Arafat.