• Protestele din Europa sunt alimentate de prăbuşirea economică
  • În SUA, motivaţiile au fost epidemia, situaţia economică şi moartea lui G. Floyd
  • Explozia socială din SUA a venit ca un lucru natural

De două zile, protestele izbucnite în Statele Unite se aud cu ecou în Europa. Dacă te întrebi care e legătura dintre o manifestaţie la Amsterdam şi un miting în San Francisco, îţi spun că e totul legat de inegalităţi sociale.

“Prăbuşirea economică s-a repercutat in buzunarul celor săraci, care şi-au pierdut locurile de muncă. Fondul este acelaşi, un fond în primul rând de probleme de natură economică pe fond de pandemie de coronavirus. Ele au două tipuri de manifestări. Se manifestă în mod natural în statele unde avem un leadership de natură populistă, care agită aceste spirite. Cealaltă componentă sunt protestele naturale ale unei zone care plăteşte costurile de natură economică şi socială ale acestei crize, chiar în state de natură liberal democrată, cu conduceri serioase, cărora li se cere o intervenţie mai puternică în sprijinul acestor grupuri complet defavorizate”, spune analistul Iulian Chifu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În Statele Unite, explozia socială a venit ca un lucru natural.

 “Vorbim despre un context extrem de nefast. Mă refer la trei dimensiuni: criza pandemiei de coronavirus, situaţia economică, cu închideri de afaceri şi şomaj în creştere, sunt peste 40 de milioane de şomeri în Statele Unite, şi dimensiunea prezentă. Într-un context agitat, cu multe nemulţumiri, a apărut scânteia, respectiv abuzul poliţienesc”, mai spune Iulian Chifu.