• Vladimir Putin se laudă frecvent că țara sa este un lider mondial în dezvoltarea armelor hipersonice.
  • O serie de fizicieni ruși au fost acuzați de trădare.
  • Din 2015, au fost arestați 12 fizicieni.

Președintele rus Vladimir Putin se laudă frecvent că țara sa este un lider mondial în dezvoltarea armelor hipersonice, care călătoresc cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul. Dar o serie de fizicieni ruși care lucrează la știința care stă la baza lor au fost acuzați de trădare și închiși în ultimii ani, în ceea ce grupurile de drepturi văd ca o represiune excesivă. Majoritatea celor arestați sunt în vârstă, iar trei sunt acum morți. Unul a fost luat de pe patul său de spital în stadiile târzii de cancer și a murit la scurt timp după aceea, scrie BBC.

Un altul este Vladislav Galkin, un academic în vârstă de 68 de ani, a cărui casă din Tomsk, în sudul Rusiei, a fost percheziţionată în aprilie 2023. Bărbați înarmați în măști negre au sosit la ora 04:00, săpat prin dulapuri și confiscând hârtii cu formule științifice pe ele, spune o rudă. Soția lui Galkin, Tatyana, spune că le-a spus nepoților lor – cărora le plăcea să joace șah cu el – că se află într-o călătorie de afaceri. Ea spune că serviciul de securitate al Rusiei, FSB, i-a interzis să vorbească despre cazul lui.

Din 2015, au fost arestați 12 fizicieni care sunt toți asociați într-un fel sau altul cu tehnologia hipersonică sau cu instituțiile care lucrează la ea. Toți sunt acuzați de înaltă trădare, care poate include transmiterea secretelor de stat către țări străine. Procesele pentru trădare din Rusia au loc cu ușile închise, așa că nu este clar de ce sunt acuzați cu exactitate. Kremlinul a spus doar că „acuzațiile sunt grave” și nu poate comenta mai departe, deoarece sunt implicate serviciile speciale.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
UN TREN ȘI UN AUTOBUZ S-AU CIOCNIT ÎN SLOVACIA
MÂȚA BLÂNDĂ ZGÂRIE RĂU
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI

Dar colegii și avocații apărării spun că oamenii de știință nu au fost implicați în dezvoltarea armelor și că unele dintre cazuri se bazează pe colaborarea deschisă a acestora cu alți cercetători străini. Iar criticii sugerează că FSB vrea să creeze impresia că spionii străini urmăresc secretele armelor.

Hypersonic se referă la rachetele care pot călători la viteze extrem de mari și, de asemenea, își pot schimba direcția în timpul zborului, eludând apărările antiaeriene. Rusia spune că a folosit două tipuri în războiul său împotriva Ucrainei – Kinzhal, lansată dintr-o aeronavă, și racheta de croazieră Zircon. Cu toate acestea, Kievul spune că forțele sale au doborât unele rachete Kinzhal, ridicând întrebări cu privire la capacitățile lor. Pe măsură ce tehnologia a fost dezvoltată și implementată, arestările au continuat.

La scurt timp după arestarea lui Galkin în aprilie 2023, el a fost arestat preventiv în instanță în aceeași zi cu un alt om de știință, Valery Zvegintsev, cu care a fost coautor de mai multe lucrări.

Agenția de știri de stat Tass a citat o sursă care spune că arestarea lui Zvegintsev ar fi putut fi determinată de un articol publicat într-un jurnal iranian în 2021. Galkin și Zvegintsev sunt amândoi numiți într-un articol despre mecanismele de admisie a aerului pentru aeronavele de mare viteză publicat de jurnal.

În vara anului 2022, FSB a arestat doi colegi de la același institut cu Zvegintsev – directorul acestuia și fostul șef al unui laborator pentru lucrul la aerodinamică la viteză mare. Angajații de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) au scris o scrisoare deschisă în sprijinul celor trei colegi arestați. Acum eliminat de pe site-ul web al institutului, acesta spunea că sunt cunoscuți pentru „rezultate științifice strălucitoare” și „rămăseseră mereu fideli” intereselor țării lor.

Acesta a spus că munca pe care au împărtășit-o public a fost verificată în mod repetat pentru informații restricționate de către comisia de experți a ITAM – și nu a fost găsită niciuna. „Hypersonic este un subiect pentru care ești acum obligat să bagi oamenii în închisoare”, spune Yevgeny Smirnov, avocat la First Division, o organizație rusă juridică pentru drepturile omului.

Smirnov a apărat în instanță oamenii de știință și alții acuzați de trădare înainte de a se muta din Rusia la Praga în 2021, temându-se de repercusiunile muncii sale. El spune că niciunul dintre cei zece oameni de știință nu aveau nimic de-a face cu sectorul apărării, ci studiau întrebări științifice precum modul în care metalele se deformează la viteze hipersonice sau efectele turbulențelor.

„Nu este vorba despre fabricarea unei rachete, ci despre studiul proceselor fizice”, spune el și subliniază că descoperirile pot fi folosite ulterior de dezvoltatorii de arme. Arestările începuseră cu câțiva ani în urmă cu Vladimir Lapygin. Acum, în vârstă de 83 de ani, a fost închis în 2016, dar a fost eliberat condiționat patru ani mai târziu.

A lucrat timp de 46 de ani pentru principalul institut de cercetare al agenției spațiale ruse, TsNIIMash. Lapygin a fost condamnat pentru un pachet de software pentru calcule aerodinamice pe care l-a trimis unui contact chinez. El spune că a trimis o versiune demonstrativă ca parte a discuțiilor despre posibila vânzare a pachetului complet în numele institutului.

Dar el susține că versiunea pe care a distribuit-o nu conținea nicio informație secretă, doar un exemplu care a fost „descris în mod repetat în publicații deschise”. Lapygin a declarat că toți cei arestați aparent în legătură cu hipersonicii „nu au nimic de-a face cu” dezvoltarea armelor. Un alt om de știință reținut a fost Dmitry Kolker, specialist la Institutul de Fizică Laser, tot în Siberia, care a fost arestat în 2022 în timp ce se afla în spital cu cancer pancreatic avansat.

Familia lui a spus că acuzațiile împotriva lui s-au bazat pe prelegeri pe care le-a susținut în China, dar conținutul a fost aprobat de FSB și că un agent a călătorit cu el. Kolker a murit la două zile după arestare, la vârsta de 54 de ani.

„Există un conflict în cadrul sistemului”, spune un coleg al unuia dintre oamenii de știință arestați, care a dorit să rămână anonim. Oamenii de știință sunt încă așteptați să publice la nivel internațional și să colaboreze cu colegii străini, „între timp, FSB consideră că contactul cu oameni de știință străini și scrisul pentru reviste străine este o trădare a Patriei”, spun ei.

Oamenii de știință ITAM simt la fel. „Doar că nu înțelegem cum să continuăm să ne facem treaba”, a spus scrisoarea lor deschisă. „Ceea ce suntem răsplătiți astăzi… mâine devine motivul urmăririi noastre penale”. Aceștia avertizează că oamenilor de știință le este frică să se angajeze în anumite domenii de cercetare, în timp ce tinerii angajați talentați părăsesc știința.

Scrisoarea a fost un exemplu rar de sprijin public. Celelalte instituții în care au lucrat oamenii de știință arestați nu au comentat. De asemenea, se înțelege că alte cazuri se referă la colaborarea internațională. O investigație asupra altor doi oameni de știință a fost legată de Hexafly, un proiect european de dezvoltare a unei aeronave civile hipersonice, potrivit avocatului lui Smirnov, care a lucrat la acest caz.

Acest proiect, acum finalizat, a fost condus de Agenția Spațială Europeană și a început în 2012. Agenția a declarat că „toate contribuțiile tehnice și schimburile au fost convenite și prevăzute” într-un acord de cooperare între părțile ruse și europene implicate. Ambii oameni de știință au fost condamnați la 12 ani de închisoare anul trecut, deși Curtea Supremă a Rusiei a dispus rejudecarea unuia dintre ei.

Alte arestări legate de un studiu asupra aerodinamicii pe măsură ce un vehicul spațial reintră în atmosfera Pământului. A fost finanțat de o schemă a Uniunii Europene și condus de Institutul de Dinamica Fluidelor Von Karman din Belgia. Anchetatorii FSB au fost îngrijorați de o formă de con rotunjită care arăta ca un focos în cercetările pe care unul dintre oamenii de știință, Viktor Kudryavtsev, a trimis-o la Institutul von Karman, potrivit văduvei sale, Olga.

Institutul spune că programul, care a derulat din 2011 până în 2013, „excludea foarte clar cercetarea militară”. Se spune că „nu a putut găsi nicio urmă de dezvăluire de informații secrete” de către echipa lui Kudryavtsev. Smirnov spune că, în conversații private, ofițerii FSB i-au recunoscut că au fost deschise cazuri de împărtășire a secretelor hipersonice „pentru a satisface dorințele celor de mai sus”.

El crede că FSB vrea să dea impresia că spionii vânează secrete ale rachetelor rusești „pentru a flata egoul” lui Putin. Cazurile apar pe fondul unei creșteri mai mari a cazurilor de trădare. Serghei Davidis, care conduce activitatea de sprijinire a prizonierilor politici ruși la Centrul Memorial pentru drepturile omului, vorbește despre o „atmosferă de manie de spionaj și izolaționism”, mai ales după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Vorbind din Lituania, unde organizația sa s-a mutat după ce a fost interzisă în Rusia, Davidis spune că FSB, dornic să arate că dă rezultate, „își construiește statisticile de raportare prin fabricarea de cazuri”.

Dar el crede că ar putea exista și alți factori în arestările oamenilor de știință, cum ar fi competiția pentru contracte de stat sau chiar un mesaj de nemulțumire de la Kremlin, care vizează toți oamenii de știință implicați în hipersonică. Smirnov spune că FSB oferă uneori sentințe mai blânde dacă suspecții mărturisesc și îi implică pe alții.

Lui Kudryavtsev i s-a oferit un acord de recunoaștere a vinovăției și ar arăta cu degetul către altcineva, potrivit văduvei sale, Olga. El a refuzat. El a murit de cancer pulmonar în 2021, la vârsta de 77 de ani. Generalul FSB în retragere Alexander Mikhailov spune că FSB „trebuie să asigure confidențialitatea” tehnologiei militare. El spune „fără îndoială” că trebuie să existe „temeiuri substanțiale” pentru pedepse severe, cum ar fi pedeapsa de 14 ani de închisoare pronunțată în mai unuia dintre cei trei oameni de știință ITAM, Anatoly Maslov.

Generalul Mihailov spune că creșterea actuală a cazurilor de trădare este produsul expansiunii libertăților și a democrației în anii 1990. El spune că acest lucru a dus la o schimbare de atitudine față de vremea sovietică, când spune că cei care aveau acces la secretele de stat au fost „controlați temeinic” și „au înțeles responsabilitatea” de a le dezvălui. „Unii oameni vorbeau prea mult și au apărut scurgeri”, adaugă el.

Cât despre Galkin, a trecut peste un an de când au sosit agenții mascați. Ruda lui spune că a petrecut primele trei luni în izolare. Tatyana, soția lui, spune că poate vorbi cu el prin telefon printr-un perete despărțitor de sticlă și, recent, chiar s-a gândit să ceară să fie arestată „pentru că doar stă acolo, zi după zi”. „Le-aș putea cere să mă bage în același centru de arest preventiv. Ar fi destul de ușor – trebuie doar să bănuiești pe cineva de ceva.”

Citește și