• Recesiunea economică e tot mai aproape. Analiștii economici din lumea întreagă au previziuni sumbre pentru perioada următoare.
  • Adrian Codîrlașu explică: ,,În primul rând, mediul de majorare a ratelor de dobândă, datărate inflației ridicate peste tot în lume, iar o dobândă ridicată înseamnă valori ale activelor financiare, mai reduse ” .
  • La acestea se adaugă și carantina dură din China, precum și încetinirea creșterii economice.

Recesiunea economică e tot mai aproape, după cum spun analiștii economici din lumea întreaga,
care au previziuni sumbre pentru perioada următoare. Se bazează pe indicii de referință de pe piața financiară, care scad de la o săptămână la alta, de o lună și jumătate.

Acțiunile globale marchează cea mai slabă perioadă de după 2008. În ultima săptămână, indicele FTSE All World a scăzut cu 2%, iar SP cu 2,4%.

De ce se întâmplă asta, îți explică analistul economic Adrian Codîrlașu. ,,În primul rând, mediul de majorare a ratelor de dobândă, datărate inflației ridicate peste tot în lume, iar o dobândă ridicată înseamnă valori ale activelor financiare, mai reduse. Un alt impact a venit de la aversiunea la risc creată de invazia Rusiei în Ucraina, care a condus la multă prudență și la investirea în active mai sigure.”

Recomandări

HAI LA ORA DE JAZZ!
INVERSĂM ROLURILE DE GEN
UNDE MERGI AZI?
INFLUENȚE ÎN TECH
A.I. DETECTEAZĂ CANCERUL
A.I. ÎȚI IA JOBUL

La acestea se adaugă și carantina dură din China, precum și încetinirea creșterii economice. Direcția este către recesiune, dar aceasta ar putea fi încă evitată, dacă Guvernele ar lua anumite măsuri, crede Dumitru Miron, analist economic.

,,Pot lua măsuri în planul corelațiior macroeconomice de bază, în planul inflației, prin băncile centrale și prin acțiunile guvernamentale, în planul deficitului bugetar, în cheltuirea cu mai mare zgârcenie a fondurilor publice și așa puține, pot să pună oamenii la treabă în mai mare măsură, să creeze locuri de muncă, oportunități de afaceri, să relaxeze condițiile pentru a începe business-uri ” .

Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, care are un PIB de aproximativ 500 mld. euro. Deşi ca nivel nominal Cehia are o mărime similară a economiei cu cea a României, ca PIB/cap de locuitor este mult mai sus, pentru că are o populaţie de nici 11 milioane de locuitori, faţă de populaţia de 19 milioane de locuitori a României.