- Majoritatea vaccinurilor au efecte secundare, iar vaccinurile COVID nu s-au abătut de la această regulă.
- Efectele secundare sunt semnale benefice transmise de sistemul imunitar care funcționează așa cum ar trebui.
- Mai multe teste clinice realizate de Pfizer arată că 50% dintre participanți nu au simțit niciun efect secundar semnificativ.
- Fenomenul poate fi explicat prin felul în care organismul dezvoltă imunitate împotriva virusurilor după administrarea unui vaccin.
Majoritatea vaccinurilor au efecte secundare, iar vaccinurile COVID nu s-au abătut de la această regulă. Oamenii sunt informați că dacă simt o durere la locul înțepăturii, oboseală sau dureri de cap, acestea sunt semnale benefice transmise de sistemul imunitar care funcționează așa cum ar trebui.
Advertisment
Din acest motiv, mai mulți oameni au început să se întrebe dacă sistemul imunitar face ceea ce ar trebui să facă, înseamnă că dacă aceste efecte secundare nu apar sistemul imunitar nu este pregătit să ofere protecție în fața virusului? Acest lucru nu este adevărat, potrivit The Conversation.
Mai multe teste clinice realizate de Pfizer arată că 50% dintre participanți nu au simțit niciun efect secundar semnificativ și totuși 90% dintre persoanele vaccinate au dezvoltat imunitate împotriva coronavirusului. Mai mult, în cazul vaccinării cu serul de la Moderna, se precizează că, în timp ce efectele secundare pot să apară la un om din zece, vaccinul îi protejează pe 95% dintre cei care îl fac.
Recomandări
Potrivit cercetătorilor, fenomenul poate fi explicat prin felul în care organismul dezvoltă imunitate împotriva virusurilor după administrarea unui vaccin. Majoritatea vaccinurilor împotriva COVID, inclusiv cele deja autorizate, folosesc o proteină virală care se găsește pe suprafața coronavirusului, cunoscută ca proteina-țepușă sau proteina S, care mimează infecția pe cale naturală și declanșează răspunsul imun al organismului.
Legătura dintre imunitatea înnăscută și imunitatea adaptivă
O parte a răspunsului imunitar, cunoscută ca imunitate înnăscută, reacționează similar cu proteina S și eliberează u atac împotriva ei, declanșând o inflamație, ale cărei principale semne sunt febra și durerea. Cu alte cuvinte, imunitatea înnăscută este cea care cauzează efectele secundare cle mai des întâlnite, pe care unii oamenii le au o zi sau două după vaccinare.
Scopul principal al vaccinării este obținerea unei imunități de lungă durată, care poate fi obținută doar după activarea și celei de-a doua părți a răspunsului imunitar, și anume imunitatea adaptivă. Aceasta este declanșată cu ajutorul imunității înnăscute și are ca rezultat generarea de celule T și anticorpi, care protejează împotriva infecției în cazul expunerii ultrerioare la virus.
Astfel, imunitatea adaptivă nu poate declanșa o inflamație, deși studii recente sugerează că poate contribui semnificativ la acest lucru. La unii oameni, inflamația declanșată de sistemul imun înnăscut împreună cu cel adaptiv este exagerată și se manifestă ca un efect advers.
La alții, deși răspunsul imun există, nu este la un nivel atât de ridicat încât să provoace efecte secundare semnificative. În ambele cazuri, imunitatea împotriva virusului este stabilită.
Partenerii noștri