• După o serie de scandaluri legate de plagierea doctoratelor, Academia de Poliție rămâne fără acreditare pentru Școala Doctorală
  • Este prima universitate din România pentru care se aplică această măsură
  • 74% din tezele de doctorat din perioada 2011-2016 sunt suspecte de plagiat

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat azi că va retrage dreptul de a mai acorda titluri de doctor în cadrul Academiei de Poliție. Decizia vine după ce au fost făcute investigații, și un total de 74% din totalul tezelor de doctorat dintre anii 2011-2016 sunt suspecte de plagiat. Printre acestea se numără și unele persoane publice cu funcții înalte.

Monica Anisie, ministrul Educației: „În urma raportului consiliului de etică și management universitar am realizat un ordin de ministru prin care am retras acreditarea școlilor doctorale de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București.”

Eduard Popescu, corespondent: „Concret, Academia de Poliție rămâne fără acest drept de a mai organiza studii de doctorat și e obligată să reintre într-un proces de reorganizare. Este un proces care va dura ani buni, cel puțin 5 mai exact, ca idee, ne amintim că sunt 2 școli de doctorat care funcționează în cadrul Academiei, o dată cea de Drept, înființată la începutul anilor 90, și apoi cea de Ordine Publică și Siguranță Națională, care funcționează din 2002. Este una dintre universitățile de renume, care a acordat peste 680 de titluri de doctor, din 1995 și până în prezent. Anul acesta nu s-au mai făcut înscrieri la cele 2 școli doctorale, iar cei care sunt acum în anul 2 sau 3 de studii, sunt singurii care vor finaliza aceste cursuri, fără să se mai organizeze noi studii doctorale.”

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Chiar mai mult de atât, Academia de Poliție susține că nu știe încă nimic. Purtătorul de cuvânt a cerut să se facă o sesizare scrisă în acest sens.

Eduard Popescu, corespondent: „Au fost multe sesizări, în ultimii ani în special, au fost chair verificări făcute de Corpul de Control al Ministerului de Interne. Între 2011-2016, peste 74% dintre tezele finalizate sunt suspecte de plagiat, sunt zeci de teze la mijloc. Multe dintre ele, bineînțeles, știm că aparțin unor persoane publice cu funcții importante, persoane care încă ocupă astfel de funcții, de aici toată treaba. Academia de Poliție susține că nu știe nimic”