• Veniturile cresc cu 10% la 419 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile înregistrează o creștere de 13% la 482 miliarde de lei.
  • Cheltuielile cu investițiile de la bugetul de stat au frânat puternic în octombrie.
  • Răzvan Botea: Nu este nicio îmbunătățire a cheltuielilor, ci dimpotrivă

Cum performează execuția bugetară marca Ciucă-Ciolacu? Deficit bugetar de 63 de miliarde de lei la 10 luni, adică 4% din PIB. Veniturile cresc cu 10% la 419 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile înregistrează o creștere de 13% la 482 miliarde de lei. Cheltuielile cu investițiile de la bugetul de stat au frânat puternic în octombrie. În schimb, cheltuielile de personal şi cele cu dobânzile au accelerat.


Răzvan Botea, editor Ziarul Financiar, spune că Guvernul a început să frâneze cheltuielile în octombrie, dar au frânat cheltuielile cu investițiile și cheltuielile cu dobânzile sau cu salariile bugetarilor.

„Nu este nicio îmbunătățire a cheltuielilor, ci dimpotrivă. Guvernul a sacrificat niște investiții ca să mai frâneze aceste cheltuieli, să mai iasă din deficit pe partea de venituri. O creștere de 11%e o frână în octombrie până pe la un 8% nu e rea, nu e o creștere rea. Dar când cheltuielile cresc mult mai mult, 13- 14% în condițiile în care tu ți-ai bugetat o creștere mai mare a veniturilor și mai mică a cheltuielilor, atunci este clar că este o mare, mare problemă. Deficitul este la 63 de miliarde de lei și de obicei ultimele două luni din an se adaugă cam încă pe atât”, explică Răzvan Botea.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Citește și