• Emmanuel Macron și Marine Le Pen vor avea un al doilea tur de scrutin. Ceea ce s-a întâmplat în 2017 se va întâmpla din nou în 2022.
  • Președintele francez a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, cu 28% din voturi, cu cinci puncte în fața candidatului Raliului Național, care se află la 23%, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne.
  • Ambele și-au îmbunătățit rezultatele de acum cinci ani. Pe locul trei se află Jean Luc Mélenchon, cu 20,1% din voturi. Mai în spate se află ultra-dreapta Eric Zemmour (7,2%) și femeia din dreapta tradițională, republicanii, Valerie Pécresse (5%).

Emmanuel Macron și Marine Le Pen vor avea un al doilea tur de scrutin. Ceea ce s-a întâmplat în 2017 se va întâmpla din nou în 2022.

Președintele francez a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, cu 28,1% din voturi, cu cinci puncte în fața candidatului Raliului Național, care se află la 23,3%, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne.

Ambele și-au îmbunătățit rezultatele de acum cinci ani. Pe locul trei se află Jean Luc Mélenchon, cu 20,1% din voturi. Mai în spate se află ultra-dreapta Eric Zemmour (7,2%) și femeia din dreapta tradițională, republicanii, Valerie Pécresse (5%).

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Adevărata catastrofă a alegerilor stă tocmai în rezultatele celor două partide tradiționale. Pe lângă cele 5% ale lui Pécresse, cele 2,1% ale lui Anne Hidalgo au fost un biet 2,1%. Candidatul Partidului Socialist a fost de fapt învins de Yannick Jadot.

Pe de altă parte, Verzii, cu europarlamentarul în frunte, au ajuns și ei la un slab 4,4%. Hidalgo, în orice caz, s-a grăbit să își anunțe sprijinul pentru Macron în turul al doilea, iar la scurt timp după aceea a făcut același lucru Pécresse, care a acceptat „rezultatul prost pentru că francezii au optat pentru votul util” și a negat că sprijinul său ar contribui la „ascensiunea ultradreptății”.

În acest fel, se formează din nou un front „republican” împotriva dreptei radicale a lui Le Pen, ceea ce s-a întâmplat deja acum cinci ani. „Voi vota în cunoștință de cauză pentru Macron”, a declarat liderul republican. Atât Jadot, cât și candidatul comunist, Fabien Roussel, s-au alăturat acestei voci.