• Ucraina și Rusia au trimis întăriri în estul Ucrainei în acest weekend, pregătindu-se pentru ceea ce va deveni, probabil, cele mai mari bătălii ale războiului, în timp ce refugiații au continuat să fugă de ofensiva rusească iminentă.
  • Principalul obiectiv al Rusiei este acum să cucerească părțile din estul regiunii Donbas care nu sunt controlate încă de Moscova.
  • Spre deosebire de prima fază a conflictului vechi de șase săptămâni, această schimbare forțează Ucraina să lupte în bătălii convenționale care implică tancuri, artilerie și avioane pe un teren întins, adesea arid, care permite Rusiei să își valorifice superioritatea în materie de echipamente militare.

Ucraina și Rusia se pregătesc pentru cele mai mari bătălii ale acestui război. Oficialii se așteaptă la confruntări pe scară largă, cu tancuri și artilerie; „vă va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus ministrul de externe al Ucrainei, relatează The Wall Street Journal.

Ucraina și Rusia au trimis întăriri în estul Ucrainei în acest weekend, pregătindu-se pentru ceea ce va deveni, probabil, cele mai mari bătălii ale războiului, în timp ce refugiații au continuat să fugă de ofensiva rusească iminentă.

Principalul obiectiv al Rusiei este acum să cucerească părțile din estul regiunii Donbas care nu sunt controlate încă de Moscova. Spre deosebire de prima fază a conflictului vechi de șase săptămâni, această schimbare forțează Ucraina să lupte în bătălii convenționale care implică tancuri, artilerie și avioane pe un teren întins, adesea arid, care permite Rusiei să își valorifice superioritatea în materie de echipamente militare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Noi unități rusești de tancuri și artilerie, precum și forțe retrase din zonele din jurul Kievului, au început să sosească în ultimele zile la locurile de desfășurare a ofensivei de la nord de orașul ucrainean Izyum, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea militară rusă.

Zelenski a cerut asistență urgentă

Ucraina, de asemenea, a început să deplaseze spre Donbas unități de luptă din zonele din nordul Ucrainei pe care le-a recuperat după retragerea trupelor rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut asistență urgentă înaintea acestei noi runde a conflictului, avertizând că Moscova nu a renunțat la aspirațiile sale de a subjuga Ucraina. „Rusia încă își poate permite să trăiască în iluzii, adunând noi blindate și noi trupe pe teritoriul nostru. Iar asta înseamnă că avem nevoie de și mai multe sancțiuni și de și mai multe arme pentru statul nostru”, a declarat el într-un discurs video la sfârșitul zilei de sâmbătă.

Încercarea inițială a Rusiei de a cuceri Kievul și alte orașe din nordul Ucrainei s-a prăbușit la sfârșitul lunii martie, în parte pentru că unități ucrainene agile au atacat tancurile și vehiculele blindate rusești folosind tactici de gherilă, lovind liniile lungi de aprovizionare ale Rusiei care treceau prin păduri și sate ai căror locuitori transmiteau informații forțelor ucrainene. Rachetele ușoare și portabile furnizate de SUA și de aliații săi europeni, precum Javelin și NLAW, au jucat un rol important în acest succes, la fel ca și dronele armate Bayraktar TB2 fabricate în Turcia.

Avantajul Rusiei pe frontul din Donbas

Situația tactică este mai avantajoasă pentru Rusia pe frontul din Donbas. Liniile de aprovizionare rusești sunt mai scurte, iar zona de operațiuni mai concentrată permite Rusiei să folosească mai eficient sprijinul aerian, au declarat oficiali militari ucraineni și occidentali.

Acest tip diferit de război, cu formațiuni mari care se confruntă unele cu altele în loc de lovituri ale unităților mici, este un motiv important pentru care Kievul spune că are nevoie urgentă de arme grele, cum ar fi artilerie, tancuri și baterii antiaeriene pe care majoritatea aliaților occidentali au fost reticenți în a le furniza până acum.

Bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial, cu operațiunile și manevrele sale de amploare, cu implicarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane și artilerie. Iar aceasta nu va fi o operațiune locală, pe baza a ceea ce vedem în pregătirile Rusiei„, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, după ce s-a întâlnit cu miniștrii Organizației Tratatului Atlanticului de Nord săptămâna trecută. „Fie ne ajutați acum – și vorbesc de zile, nu de săptămâni – fie ajutorul vostru va veni prea târziu și mulți oameni vor muri„.