- Rusia și SUA vor să restabilească relațiile diplomatice și comerciale.
- SUA vor să afle dacă Rusia este sinceră când spune că vrea să oprească războiul din Ucraina.
- Rubio: Dacă ei insistă pe ceva nerealist, atunci vom ști că nu sunt sinceri.
Delegaţiile rusă și americană discută astăzi la Istanbul despre activitatea misiunilor diplomatice, după ani de tensiuni în relaţiile bilaterale ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Negocierile de la Istanbul au loc în timp ce la Washington premierul britanic Keir Starmer susține cauza Europei, cu o zi înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să se întâlnească cu Donald Trump pentru a semna un acord privind mineralele rare.
Advertisment
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că „nu toată lumea este mulțumită” de contactele recente dintre Rusia și SUA care vizează normalizarea relațiilor, susținând că există încercări din partea „elitelor occidentale” de a perturba procesul. Vorbind la sediul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei din Moscova, Putin a lăudat abordarea administrației Trump cu privire la afacerile globale, afirmând că „actualii parteneri americani demonstrează pragmatism și o abordare realistă, depășind stereotipurile”.
Ministrul rus de externe, Lavrov, a menționat că obiectivul discuțiilor este îmbunătățirea condițiilor pentru diplomații ruși din SUA și pentru omologii lor din Rusia, într-un context de tensiuni legate de dimensiunile personalului și proprietățile ambasadelor. Deși Trump a exprimat dorința de a ajunge rapid la o încetare a focului în Ucraina, Putin a avertizat că progresele nu vor fi posibile fără restabilirea încrederii între cele două țări.
Recomandări
Turcia este deschisă să furnizeze trupe în Ucraina
Turcia este deschisă să furnizeze trupe pentru o forță de menținere a păcii în Ucraina, a raportat Bloomberg News, citând surse anonime.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat această chestiune cu Zelenski și cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul unor întâlniri separate la Ankara, la începutul acestei luni, a declarat raportul Bloomberg.
Citește și
- România scade 12 poziții în clasamentul Democrațiilor și este încadrată la „regim hibrid”. Care sunt motivele retrogradării
- România e codașă la digitalizare. Doar 25% dintre români au folosit servicii publice online anul trecut
- Pilula contraceptivă reduce spiritul de competiție la femei. Cum le influențează motivația și dorința de a excela
Partenerii noștri