- Sistemul american favorizează un avans substanțial pentru candidatul care obține o majoritate cât de mică față de adversar.
- Sistemul „câștigătorul ia tot” nu încurajează alegătorii să voteze partide mici sau candidați independenți.
- Pentru ca partidele și candidații să fie reprezentați proporțional în SUA, ar fi nevoie de schimbarea sistemului electoral, ceea ce este puțin probabil.
Mulți americani sunt nemulțumiți că în alegerile prezidențiale opțiunile vor ajunge să fie doar Trump și Biden. Aceasta pentru că sistemul electoral american pare cimentat între două alternative, republicanii și democrații. Niciodată, în istoria SUA, alegerile nu au fost câștigate de un candidat din afara celor două partide. Ar exista posibilități pentru o mai mare varietate, dar pentru asta ar fi nevoie de schimbarea completă a sistemului electoral în SUA.
Sistemul american pare destul de complicat, dar cert este că are un singur principiu, și anume că cei care primesc doar cu un vot în plus sau cu o majoritate foarte mică iau toate voturile din regiunea respectivă. Din această cauză, nu doar alegerile prezidențiale, ci și cele pentru Congresul SUA sunt cu acest principiu. Niciodată nu vom vedea un candidat independent care să aibă vreo șansă. De exemplu, un partid care ar obține 20% din voturile alegătorilor americani nu ar putea intra nici în congres, nici să propună un candidat la prezidențiale.
Sistemul american favorizează stabilitatea. Câștigătorul ia tot și poate forma un guvern, fără a fi nevoie de o coaliție sau de negocieri.
Citește și