• Liderii Partidului Democrat au celebrat, duminică, rezultatul care permite menţinerea controlului asupra Senatului SUA.
  • În timp ce, la Camera Reprezentanţilor, preşedintele Nancy Pelosi afirmă că are oferte de a rămâne lider în cadrul formaţiunii chiar şi în cazul victoriei Partidului Republican.
  • Senatorul democrat Catherine Cortez Masto a obţinut victoria în statul Nevada în raport cu republicanul Adam Laxalt, ceea ce înclină balanţa pentru controlul Senatului în favoarea Partidului Democrat.

Liderii Partidului Democrat au celebrat, duminică, rezultatul care permite menţinerea controlului asupra Senatului SUA, în timp ce, la Camera Reprezentanţilor, preşedintele Nancy Pelosi afirmă că are oferte de a rămâne lider în cadrul formaţiunii chiar şi în cazul victoriei Partidului Republican.

Senatorul democrat Catherine Cortez Masto a obţinut victoria în statul Nevada în raport cu republicanul Adam Laxalt, ceea ce înclină balanţa pentru controlul Senatului în favoarea Partidului Democrat, potrivit site-ului Politico.com.

În acest moment, Partidul Democrat are asigurate, conform proiecţiilor, 50 de locuri în Senat, din totalul de 100 de locuri, iar Partidul Republican 49 de locuri. În acest context, democraţii vor avea control asupra Senatului chiar şi în situaţia victoriei republicanilor în statul Georgia, unde probabil va fi organizat turul doi în decembrie.

Recomandări

SUA AJUTĂ GAZA
AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL

În Georgia, au fost trei candidaţi şi, conform proiecţiilor, niciunul nu a depăşit nivelul de 50% din voturi. Senatorul democrat în funcţie Raphael Warnock este la nivelul de 49,4% din voturi, candidatul republican Herschel Walker a obţinut 48,5%, iar politicianul Chase Oliver, din cadrul Partidul Libertarian, a obţinut 2,1%, potrivit CNN.

Chiar dacă va fi egalitate de locuri cu un raport de 50-50 la finalul cursei electorale, democraţii vor menţine controlul asupra Senatului prin votul vicepreşedintelui SUA, Kamala Harris, membră a Partidului Democrat, care este şi preşedinte al Senatului.

Acum, toată atenţia este îndreptată asupra situaţiei de la Camera Reprezentanţilor, unde sunt aşteptate rezultatele pentru 21 de locuri. Partidul Republican rămâne favorit pentru obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor. Potrivit datelor actuale, Partidul Republican a obţinut 211 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat 203. Nu sunt excluse surprizele. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar controlul va fi al partidului care va depăşi 218 locuri.

Nancy Pelosi, preşedintele în funcţie al Camerei Reprezentanţilor, se declară mulţumită că Partidul Democrat a avut rezultate peste aşteptări în scrutinul legislativ intermediar. Membrii partidului meu îmi cer să analizez posibilitatea de a rămâne lider al formaţiunii şi al grupului. Dar să aşteptăm rezultatele!” , a declarat Nancy Pelosi într-un interviu acordat CNN, potrivit publicaţiei The Hill.

Analiştii de la Washington au spus că nu putem câştiga, din cauza experienţelor istorice. Doar că alegerile sunt despre viitor. Sunt foarte mândră de candidaţii noştri” , a subliniat Pelosi, potrivit ABC News, admiţând totuşi că sunt şanse minime ca democraţii să menţină majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Pelosi s-a declarat dezamăgită” de unele rezultate obţinute de politicieni democraţi în circumscripţii electorale din statul New York. Patru locuri ar fi putut face diferenţa. Dar nu am renunţat, vom vedea” , a subliniat ea.

În tabăra republicană, mulţi politicieni se declară nemulţumiţi de rezultate. Este un rezultat foarte dezamăgitor, nu este cel aşteptat” , afirmă congresmanul Jim Banks, citat de Fox News. Rezultatele vor fi analizate minuţios în următoarele săptămâni. Am avut o strategie greşită? De ce nu a fost convingător mesajul nostru? De ce nu au crezut alegătorii în viziunea Partidului Republican?” , a continuat Banks, care, totuşi, se declară încrezător că republicanii vor obţine o majoritate, chiar dacă foarte mică” , la Camera Reprezentanţilor.