• Controlul Senatului nu a fost decis.
  • Numărătoarea voturilor ar putea dura zile întregi.
  • Republicanii se apropie de controlul asupra Camerei.

Angajații electorali din Arizona și Nevada se străduiau vineri să numere sute de mii de buletine de vot care ar putea determina controlul asupra Senatului SUA, un proces pe care oficialii din cele două state în luptă avertizează că s-ar putea prelungi zile întregi.

Fie democrații, fie republicanii pot obține o majoritate în Senat prin alegeri în cele două state după votul de la mijlocul mandatului de marți. O divizare ar transforma alegerile pentru Senat din 6 decembrie din Georgia într-o bătălie pentru camera care are influență asupra numirilor judiciare ale președintelui Joe Biden.

În lupta pentru Camera Reprezentanților, republicanii erau tot mai aproape de a smulge controlul camerei de la democrații lui Biden. Controlul Camerei le-ar da republicanilor drept de veto asupra agendei legislative a lui Biden și le-ar permite să lanseze investigații potențial dăunătoare asupra administrației sale.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Republicanii și-au asigurat cel puțin 211 din cele 218 locuri din Camera Reprezentanților de care au nevoie pentru a obține majoritatea, potrivit estimărilor Edison Research, care a estimat joi târziu, în timp ce democrații au obținut 197. Au mai rămas 27 de curse de stabilit, inclusiv mai multe competiții strânse.
Liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy, și-a anunțat deja intenția de a candida la funcția de președinte al Camerei dacă republicanii vor prelua conducerea, un rezultat pe care l-a descris ca fiind inevitabil.

Biden a declarat joi reporterilor că el și McCarthy au discutat, dar a spus că nu și-a abandonat speranța că democrații ar putea învinge în Cameră, în ciuda șanselor dificile.

Biden a prezentat votul ca pe o luptă pentru a salva democrația după ce candidații republicani au promovat afirmația falsă a lui Trump că alegerile din 2020, pe care Biden le-a câștigat, au fost frauduloase. Democrații săi i-au etichetat pe republicani drept extremiști, arătând decizia Curții Supreme de a elimina dreptul la avort la nivel național.