• Ar putea dura câteva zile sau chiar mai mult până când se vor cunoaște rezultatele unui număr suficient de curse pentru a determina ce partid va deține majoritatea în cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților.
  • Biden, vorbind în Cambodgia, a declarat că partidul său se va concentra pe câștigarea cursei pentru Senat din Georgia.
  • Republicanii din Camera Reprezentanților, în cazul în care vor învinge, s-au angajat să încerce să anuleze victoriile lui Biden în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice și doresc să facă permanente o serie de reduceri de taxe din 2017 care vor expira.

Democrații vor păstra controlul Senatului american după ce senatoarea Catherine Cortez Masto a fost realeasă în Nevada, a estimat sâmbătă Edison Research, acordând o victorie importantă președintelui Joe Biden.

Cu toate acestea, republicanii au rămas aproape de a câștiga controlul Camerei Reprezentanților din SUA, în timp ce oficialii continuau să numere buletinele de vot exprimate în alegerile de la jumătatea mandatului din SUA de marți.

Cortez Masto l-a învins la limită pe contracandidatul republican Adam Laxalt, un fost procuror general al statului care a fost susținut de fostul președinte Donald Trump. Odată cu victoria lui Masto, după ce senatorul democrat Mark Kelly a fost reales în Arizona, vineri seara târziu, democrații vor controla cel puțin 50 de locuri în Senat, vicepreședintele Kamala Harris putând să rupă egalitățile de voturi în această cameră cu 100 de membri.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

America a arătat că noi credem în democrația noastră, că rădăcinile democrației sunt adânci și puternice”, a declarat într-o conferință de presă liderul majorității din Senat, democratul Chuck Schumer.

În prezent, Senatul este împărțit în proporție de 50-50 între democrați și republicani. Senatul nou ales va depune jurământul pe 3 ianuarie. Menținerea controlului asupra Senatului înseamnă că democrații vor putea în continuare să aprobe nominalizările lui Biden, cum ar fi judecătorii federali. În cazul în care se va deschide un post vacant în următorii doi ani, acest lucru ar însemna orice numire la Curtea Supremă.

În cazul în care senatorul democrat Raphael Warnock ar câștiga alegerile din Georgia din 6 decembrie în fața contracandidatului republican Herschel Walker, majoritatea democraților s-ar extinde la 51-49. Acest lucru le-ar oferi democraților un avantaj suplimentar în adoptarea celor câteva proiecte de lege care pot avansa cu o majoritate simplă de voturi, în loc de cele 60 necesare pentru majoritatea legilor.

De asemenea, ar dilua influența senatorilor democrați Joe Manchin din Virginia de Vest și Kyrsten Sinema din Arizona, voturi oscilante” care au blocat sau întârziat unele dintre inițiativele majore ale lui Biden, inclusiv extinderi ale unor programe sociale.