• În august 2021, administrația a înaintat o vânzare de armament către Taiwan, constând în 40 de sisteme de obuziere autopropulsate medii M109A6 și echipamente conexe.
  • În septembrie, administrația a aprobat vânzări de armament către Taiwan în valoare de peste 1,1 miliarde de dolari.
  • Vestea celei mai recente aprobări vine după ce Biden a semnat săptămâna trecută o nouă lege de apărare.

Administrația Biden a aprobat o potențială vânzare de armament în valoare de 180 de milioane de dolari către Taiwan, pe fondul tensiunilor continue dintre insulă și Beijing, a anunțat miercuri Departamentul de Stat.

Administrația a informat miercuri Congresul cu privire la aprobarea sa privind posibila vânzare de sisteme de lansare de muniție antitanc cu lansator de vehicule, precum și de echipamente conexe, către Biroul de reprezentare economică și culturală din Taipei – avanpostul diplomatic al Taiwanului în Statele Unite – a precizat Departamentul de Stat.

Această propunere de vânzare servește interesele naționale, economice și de securitate ale SUA prin sprijinirea eforturilor continue ale beneficiarului de a-și moderniza forțele armate și de a menține o capacitate defensivă credibilă”, se arată în comunicat. Vânzarea propusă va contribui la îmbunătățirea securității destinatarului și va ajuta la menținerea stabilității politice, a echilibrului militar și a progresului economic în regiune”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Washingtonul a furnizat de mult timp arme insulei în conformitate cu termenii Legii privind relațiile cu Taiwanul și există un sprijin bipartizan pentru furnizarea de arme Taiwanului. Cu toate acestea, este posibil ca această mișcare să provoace furia Beijingului, care consideră Taiwanul ca făcând parte din China.

În septembrie, administrația a aprobat vânzări de armament către Taiwan în valoare de peste 1,1 miliarde de dolari, cea mai mare din mandatul președintelui Joe Biden, care a inclus până la 60 de rachete antinavă și până la 100 de rachete aer-aer.

Această vânzare a avut loc la scurt timp după ce tensiunile dintre China și SUA s-au inflamat în urma vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan la începutul lunii august.

Vestea celei mai recente aprobări vine după ce Biden a semnat săptămâna trecută o nouă lege de apărare cuprinzătoare care includea instituirea unui program de modernizare a apărării pentru Taiwan pentru a descuraja agresiunea chineză.