• Erste Bank: Criza demografică, cea mai mare provocare a viitorului deceniu
  • România a pierdut 100 de mii de locuitori doar în 2020
  • De 31 de ani, în România mor mai mulți oameni decât se nasc
  • În 2020 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani
  • INSP: România ar putea ajunge la 16 milioane de locuitori în 2050

Depopulare dramatică. Așa se numește una din cele mai grave boli de care suferă România. O spune și ultimul raport al băncii austriece Erste, care confirmă ceea ce știam deja din rapoartele Institutului Național de Statistică. Peste 30 de ani vom fi cu aproape 3 milioane mai puțini.

Criza demografică este cea mai mare provocare a viitorului deceniu în statele din centrul și estul Europei scrie in document. Câteva din soluțiile propuse de experții băncii austriece ar fi: creșterea integrării femeilor în piața muncii, creșterea vârstei de pensionare, reglarea politicilor privind migrația și adoptarea de măsuri care să stimuleze creșterea numărului de copii.

Câte femei muncesc

Studiul vorbește și despre o altă problemă pe care o are România. Doar 56% dintre femeile din România muncesc, în comparație cu 75% în Suedia sau 67% în Cehia. Nu e prima oară când auzim aceste cifre alarmante.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Depopulare masivă în România

O proiecție INSP arată că populația României ar putea scădea la 16 milioane de locuitori în 2050. Anul trecut a fost al 31-lea an în care numărul morților a fost mai mare decât al nou-născuților în România. Și un alt record negativ. În 2020 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. Cifrele Eurostat sunt la fel de pesimiste.

În mai puțin de un secol, până în 2.100, țara noastră va avea cu 6,6 milioane de locuitori mai puţini decât acum. Scăderea naturală şi migraţia externă sunt cauzele principale. Se știe că declinul demografic afectează toate sectoarele economiei: PIB, buget, fonduri de pensii și chiar fondurile europene care se alocă în funcție de numărul de locuitori.

Cifrele sunt cunoscute și la Palatul Victoria. Puțini miniștri au vorbit însă pe acest subiect. Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că are în vedere extinderea vârstei de pensionare, de la 65 la 70 de ani, pentru cei care vor asta. Iar Cseke Attila, ministrul Dezvoltării susține construcția de creșe și after-school-uri, ca soluție pentru creșterea natalității.