• Valul de caniculă din Europa generează niveluri foarte ridicate de poluare cu ozon nociv, a avertizat serviciul de monitorizare a atmosferei, adăugând că zone mari din vestul Europei se confruntă, totodată, cu un pericol extrem de incendii de vegetație.
  • Temperaturi record, despre care oamenii de știință spun că sunt cauzate de schimbările climatice, sunt prognozate în Franța și Marea Britanie, în timp ce căldura sufocantă care a cuprins sud-vestul Europei și a provocat incendii feroce se deplasează spre nord.
  • Nivelurile maxime zilnice ale ozonului de suprafață, care în mod normal atinge cote maxime în mijlocul zilei, au atins niveluri nesănătoase în Portugalia, Spania și Italia.

Valul de caniculă din Europa generează niveluri foarte ridicate de poluare cu ozon nociv, a avertizat serviciul de monitorizare a atmosferei, adăugând că zone mari din vestul Europei se confruntă, totodată, cu un pericol extrem de incendii de vegetație.

Temperaturi record, despre care oamenii de știință spun că sunt cauzate de schimbările climatice, sunt prognozate în Franța și Marea Britanie, în timp ce căldura sufocantă care a cuprins sud-vestul Europei și a provocat incendii feroce se deplasează spre nord, informează France24.

Condițiile de uscăciune și căldura extremă accentuează riscul de incendii de vegetație”, potrivit unui comunicat al serviciului de monitorizare Copernicus.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Serviciul de gestionare a situațiilor de urgență al organizației a avertizat că o mare parte din Europa de Vest se află în pericol extrem de incendiu”, iar unele zone se află în pericol foarte extrem de incendiu”.

Valul de căldură provoacă, de asemenea, niveluri ridicate de ozon la nivelul solului, a precizat Copernicus.

Spre deosebire de stratul protector din atmosfera superioară, acesta este un gaz cu efect de seră major și o componentă a smogului urban care dăunează sănătății umane și inhibă fotosinteza în plante.

Impactul potențial al poluării foarte ridicate cu ozon asupra sănătății umane poate fi considerabil, atât în ceea ce privește bolile respiratorii, cât și cele cardio-vasculare”, a declarat Mark Parrington, cercetător principal în cadrul Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus.

Ozonul se formează atunci când emisiile de combustibili fosili și alți poluanți de origine umană reacționează în prezența luminii solare, iar Copernicus a declarat că reducerea emisiilor acestor poluanți este crucială”.

S-a detectat deja o poluare extrem de ridicată a suprafeței cu ozon în vestul și sudul Europei

Oamenii de știință au detectat deja o poluare extrem de ridicată a suprafeței cu ozon” în vestul și sudul Europei, în special deasupra Peninsulei Iberice și a unor părți din nordul Italiei.

Nivelurile maxime zilnice ale ozonului de suprafață, care în mod normal atinge cote maxime în mijlocul zilei, au atins niveluri nesănătoase în Portugalia, Spania și Italia, potrivit Copernicus.

Oamenii de știință avertizează acum că, deși este probabil ca situația să se amelioreze în întreaga Peninsulă Iberică, niveluri foarte ridicate de ozon de suprafață sunt acum observate în zonele din nordul și vestul continentului, pe măsură ce temperaturile cresc.

Se preconizează că nivelurile de ozon din aceste regiuni vor atinge un nivel maxim în următoarele câteva zile, înainte de a scădea.

Copernicus a prezis, de asemenea, că nu se va reduce numărul incendiilor care au cuprins suprafețe întinse de păduri în unele părți din sudul Europei.

Un milion de decese cauzate de poluarea cu ozon

În sud-vestul Franței, două incendii masive au creat scene apocaliptice de distrugere, în ciuda faptului că a fost mobilizată o mare parte din întreaga capacitate de stingere a incendiilor din țară.

Copernicus a declarat că totalul emisiilor de carbon cauzate de incendiile din Spania de până acum, în luna iulie, este cel mai mare înregistrat pentru perioada iunie-iulie din 2003 încoace.

Parrington a declarat că ozonul de suprafață ridicat poate duce la dureri de gât, tuse, dureri de cap și un risc crescut de atacuri de astm.

Clean Air Alliance estimează că poluarea cu ozon cauzează aproximativ un milion de decese suplimentare pe an.

Ozonul este, de asemenea, o preocupare cheie pentru regiunile agricole și pentru securitatea alimentară.

În luna ianuarie, cercetătorii au estimat că nivelurile ridicate și persistente de poluare cu ozon din Asia costă China, Japonia și Coreea de Sud aproximativ 63 de miliarde de dolari pe an în pierderea recoltelor de orez, grâu și porumb.