• Timp de 35 de ani, Philippe Grubach alias Brok a spionat pentru sovietici.
  • O nouă anchetă este publicata azi chiar de l’Express.
  • „Brok” s-a aflat în intimitatea lui Mitterand și Giscard d’Estaing.

O poveste fantastică, demnă de un roman de John Le Carré, a fost dezvăluită de săptămânalul l’Express, unul dintre cele mai prestigioase din lume, în ediția sa de azi. Directorul său a fost timp de 35 de ani agent pentru ruși.

„Trebuie să spunem adevărul așa cum îl vedem”, a spus Jean-Jacques Servan-Schreiber, fondatorul L’Express. Așa începe articolul din l’Express. Spune adevărul, așa cum apare în întregime, în arhive KGB, introduse ilegal în Occident în anii 1990 și, de atunci, păstrate la Universitatea din Cambridge care arată în ce măsură Franța devenise un cuib al spionilor sovietici.

De data aceasta, după o anchetă care a durat câteva luni, un jurnalist al Express dezvăluire numelui unui mare jurnalist francez, care se ascundea în spatele aliasului „Brok”. Potrivit documentelor Cambridge, acest agent s-a aflat în inima presei franceze timp de câteva decenii, în special la L’Express, unde a ocupat funcția de director editorial.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Cine este Philippe Grumbach

Philippe Grumbach, „aristocratul presei” a fost un jurnalist genial, dar și un trădător care, timp de treizeci și cinci de ani, a lucrat pentru KGB. Prin ideologie? Pentru bani? Grumbach a dus o parte din secretele sale în mormânt.

Articolul evoca și alte afaceri de spionaj între care cea care îl implica pe ministrul Charles Hernu în legătură cu România, dar și o afacere mai recentă. În 2016, revista a dezvăluit relațiile în derulare dintre Claude Estier, fost președinte al grupării socialiste din Senat, și serviciile secrete românești.

În dezbaterile din jurul acestui subiect, Samantha de Berden, cercetător la Royal Istitute din Londra și fost analist NATO a afirmat că 60% dintre jurnaliștii francezi au fost stipendiați de Moscova.

Scandalul izbucnește în momentul în care ministrul Apărării, ministrul de externe și o agenție responsabilă cu monitorizarea interferentelor străine au anunțat descoperirea unei rețele ruse de dezinformare structurata și coordonată care viza Occidentul în acest an electoral.

Citește și: