• Șeful OMS a avut o reacție dură în privința celei de-a treia doză de vaccin.
  • Pfizer se pregătește să lanseze o a treia doză de vaccin, însă OMS contestă decizia.
  • „Facem alegeri conștiente în acest moment pentru a nu-i proteja pe cei care au nevoie”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

După o creștere bruscă a numărului de cazuri de Covid din SUA și pe fondul temerilor legate de o creștere a variantei Delta, Pfizer a anunțat, luni, că a solicitat autorizația federală pentru a treia doză de vaccin Covid-19, care să fie administrată ca injecție de rapel.

Cu toate acestea, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au insistat că nu există suficiente dovezi care să arate că este necesară a treia doză și au declarat că Pfizer ar trebui să se concentreze, în schimb, pe îmbunătățirea accesului la vaccinuri în întreaga lume, potrivit The Guardian.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că lipsa de egalitate în materie de vaccinuri a fost determinată de „lăcomie”.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

Citește și Avertismentul creatorului serului Pfizer-BioNTech: „Vaccinarea obligatorie ar putea avea efectul invers”

„Facem alegeri conștiente în acest moment pentru a nu-i proteja pe cei care au nevoie”, a spus el, adăugând că persoanele care nu au primit încă o singură doză ar trebui să aibă prioritate și făcând apel la Pfizer și Moderna să „facă tot posibilul pentru a aproviziona Covax, Africa Vaccine Acquisition Task Team și țările cu venituri mici și medii”.

Tedros a avertizat că numărul pacienților care mor din cauza Covid a început să crească și că varianta Delta, extrem de infecțioasă, „conduce la valuri catastrofale de cazuri”.

Peste 3,41 miliarde de doze administrate în 180 de țări

În SUA, cazurile confirmate au crescut cu 47%, ajungând la 136.351 în săptămâna de duminică, cea mai mare creștere săptămânală din aprilie 2020, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins și Bloomberg. Bilanțul victimelor a fost de 1.629 de morți.

Dr. Michael Ryan, șeful pentru situații de urgență al OMS, a sugerat că, dacă țările bogate decid să administreze vaccinuri de rapel în loc să le doneze țărilor în curs de dezvoltare, „vom privi înapoi cu furie și cred că vom privi înapoi cu rușine”.

În timp ce producătorii de vaccinuri au fost de acord să furnizeze cantități limitate pentru inițiativa Covax condusă parțial de OMS, accesul global rămâne foarte dezechilibrat, națiunile occidentale bogate luând marea majoritate a vaccinurilor, chiar dacă ratele de absorbție scad și varianta Delta se răspândește.

Peste 3,41 miliarde de doze au fost administrate în 180 de țări, potrivit datelor colectate de Bloomberg, iar în SUA au fost administrate 334 de milioane de doze.