• Liderii G20 şi ai altor ţări vor sprijini liberalizarea patentelor.
  • OMS susține că în acest fel se va accelera campania de vaccinare și în țările sărace.
  • Cîţu spune că a înscris la Comisia Europeană 11 companii care să producă vaccin.

Sunt dispute la nivel mondial pe suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Va fi un compromis – este prima concluzie a Summitului pentru Sănătate Globală care va avea loc vineri, la Roma, dezvăluie Reuters. Liderii G20 şi ai altor ţări vor sprijini liberalizarea patentelor pentru vaccin doar de către companiile care doresc să o facă.

Cine câştigă şi cine pierde din acest compromis?


În primul trebuie să îţi spun că draftul declaraţiei poate fi schimbat până atunci, precizează şi jurnaliştii de la Reuters. Ar avea de câştigat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care susţine că, prin punerea la comun a brevetelor vaccinurile vor putea fi fabricate în mai multe ţări din lume şi campania de vaccinare ar fi accelerată în ţările sărace, care nu au avut acces la vaccin. Asta dacă se oferă vreo companie să ofere gratuit munca de ani de zile. Pentru că vaccinurile au venit rapid. Dar la tehnologiile pe baza căror au fost dezvoltate s-a lucrat ani de zile. Aşa că, din câştigător în teorie, OMS s-ar putea transforma în perdant. Vor avea cu siguranţă de câştigat Comisia Europeană şi companiile care produc vaccin,
care s-au opus unei liberalizări a brevetelor.

Ne afectează pe noi această decizie?


Noi şi cu brevete şi fără brevete, este foarte puţin posibil să producem vaccin anti-Covid în perioada următoare.
Florin Cîţu a spus că a înscris la Comisia Europeană 11 companii care să producă vaccin. Dar primul tren l-am pierdut, alţii se organizează, încep să fabrice măcar materie primă pentru vaccin, noi batem pasul pe loc. Dar uite, în cazul în care vom continua să importăm vaccin, cred că şi tu şi eu am vrea să ştim că vaccinul corespunde tuturor criteriilor de calitate. Or, ceea ce mulţi specialişti reproşează cedării brevetelor este că vaccinurile ar putea fi fabricate de companii care nu sunt pregătite pentru asta, nu au tehnologiile necesare, aşa că există pericolul să nu mai aibă aceeaşi calitate.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!