- Vârsta mediană a populaţiei UE este estimată să crească de la 44,4 ani în 2022 la 50,2 ani în 2100.
- Cea mai mică valoare a acestui indicator a fost înregistrată în Bulgaria, de puţin peste 13%.
- În 2023, 15,8% din populaţia României avea vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani.
Populația României îmbătrânește accelerat, cu o pondere tot mai mare a persoanelor în vârstă. Pe scurt, doar 16% din populația tării este ocupată de tineri, conform datelor Eurostat. În 2023, 15,8% din populaţia României avea vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică. Cu această pondere, România se plasează pe locul 17 în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
Îmbătrânirea populaţiei este o tendinţă observată în ultimii ani de oficiul european de statistică. Scenariul de referinţă al Eurostat prevede că modelul actual de îmbătrânire a populaţiei în UE este probabil să continue până în 2100, când atât dimensiunea, cât şi proporţia persoanelor în vârstă în populaţia totală vor fi în creştere.
„Ne-am îndepărtat de familii. Mobilitatea este mult mai mare acum. Înainte eram obligați să stăm în aceeași localitate cu familia, în aceeași casă. Acum, lucrurile s-au schimbat. Când stăteam cu familia era mult mai ușor de crescut un copil, costa și mai puțin. Banii sunt alt motiv foarte serios care îi fac pe părinți să se gândească mult mai mult înainte de a face copii”, a explicat George Butunoiu, sociolog, la Aleph News.
Citește și