- Trump a avertizat că va fi o „zi foarte proastă pentru Iran” dacă nu se ajunge la un acord, sugerând posibile acțiuni militare.
- Discuțiile fac parte dintr-un context mai larg de limitare a capacității nucleare a Iranului.
- Acordul nuclear din 2015 a fost retras de SUA în 2018, iar de atunci Iranul și-a încălcat din ce în ce mai mult termenii.
SUA și Iranul vor ține sâmbătă „discuții directe” asupra unui posibil acord nuclear, spune Donald Trump, conform BBC.
Advertisment
Întâlnirea a fost confirmată și de Ministrul de Externe al Iranului, care a spus că discuțiile ar putea fi „în egală măsură o oportunitate, pe atât de mult un test”. Președintele SUA a declarat luni că discuțiile dintre Washington și Teheran vor fi la „nivel foarte înalt” și a avertizat că va fi o „zi foarte proastă pentru Iran” dacă nu se ajunge la un acord. Luna trecută, Trump a ridicat perspectiva unei acțiuni militare împotriva Iranului, după ce liderul său suprem, Ali Khamenei, a respins public oferta de discuții directe. Trump a dezvăluit discuțiile după o întâlnire de la Casa Albă cu Benjamin Netanyahu din Israel, care a ridicat anterior și perspectiva atacului Iranului pentru a-l împiedica să achiziționeze arme nucleare.
Vorbind în Biroul Oval, Trump a spus: „Avem o întâlnire foarte mare sâmbătă [cu Iranul] și avem de-a face direct cu ei… Și poate că se va face o înțelegere, ar fi grozav”. Ulterior, Trump a spus că Iranul ar fi în „mare pericol” dacă discuțiile nu vor avea succes, adăugând: „Iranul nu poate avea o armă nucleară, iar dacă discuțiile nu vor avea succes, cred că va fi o zi foarte proastă pentru Iran”. Președintele nu a oferit mai multe detalii despre discuții, inclusiv cât de avansate sunt acestea sau ce oficiali au fost implicați. Ministrul iranian de externe a confirmat că Washingtonul și Teheranul se vor întâlni în Oman pe 12 aprilie. Abbas Araqchi a scris pe X: „Este la fel de mult o oportunitate, cât și un test. Mingea este în terenul Americii”.
Recomandări
În martie, Trump a trimis o scrisoare liderului iranian prin intermediul unui intermediar din Emiratele Arabe Unite, în care își exprimă disponibilitatea de a negocia. Această ofertă a fost respinsă de Iran, deși conducerea sa a semnalat dorința de a discuta un posibil acord cu SUA prin intermediul unei terțe părți. Limitarea capacității Iranului de a construi arme nucleare a fost un obiectiv cheie al politicii externe pentru SUA și aliații săi de zeci de ani. În 2015, Președintele de atunci, Barack Obama, a încheiat un acord cu Iranul prin care acesta își va limita activitățile nucleare și va permite inspectorilor internaționali să intre în țară să se asigure că instalațiile sunt folosite exclusiv în scopuri civile și nu producția de arme. Acordul a fost cosemnat de China, Franța, Germania, Rusia și Marea Britanie.
Cu toate acestea, în 2018, Trump a retras unilateral SUA din acord. În anii care au urmat, Iranul și-a încălcat din ce în ce mai mult termenii. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat că Teheranul a acumulat rezerve mari de uraniu îmbogățit, care poate fi folosit pentru a produce bombe nucleare. În ultimele luni, Trump a ridicat în repetate rânduri perspectiva negocierii unui nou acord cu Iranul, în timp ce amenință cu acțiuni militare dacă nu se poate ajunge la unul. Anul trecut, Israelul a declarat că a lovit un sit nuclear iranian ca răzbunare pentru atacul anterior cu rachete al Iranului asupra Israelului. Vorbind la Casa Albă, Netanyahu a spus: „Noi și Statele Unite suntem uniți în scopul ca Iranul să nu obțină niciodată arme nucleare. Dacă se poate face diplomatic într-un mod complet, așa cum sa făcut în Libia, cred că ar fi un lucru bun”.
Citește și
- Lucrează Guvernul Ciolacu în interesul tău, din 23 decembrie 2024, de când a fost învestit? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC – Aleph News – Ziarul Financiar
- BYD lansează marca premium Denza în Europa, pentru a susţine extinderea regională. La ce prețuri vor ajunge vehiculele
- Robert De Niro va primi Palme d’Or-ul onorific al Festivalului de Film de la Cannes. Ceremonia are loc marți, pe 13 mai 2025