• Fostul președinte american Donald Trump a atacat vineri comisia care investighează insurecția din 6 ianuarie.
  • Acesta a continuat să facă aluzie la planurile sale pentru o a treia candidatură prezidențială.
  • El a respins imaginile video și mărturiile prezentate de comisie.

Fostul președinte american Donald Trump a atacat vineri comisia care investighează insurecția din 6 ianuarie și a continuat să facă aluzie la planurile sale pentru o a treia candidatură la președinție. A fost prima sa apariție publică de când comisia și-a început audierile.

Luând cuvântul în fața conservatorilor religioși într-o stațiune întinsă de lângă Grand Ole Opry House din Nashville, Trump a criticat eforturile comisiei ca fiind o „producție teatrală de ficțiune politică partizană” și a insistat că nu a făcut nimic greșit.

„Ceea ce vedeți este o minciună completă și totală. Este o fraudă completă și totală”, a declarat el la conferința Road to Majority a Coaliției Credință și Libertate. El a respins imaginile video și mărturiile prezentate de comisie – inclusiv mărturiile directe ale unor consilieri de rang înalt și ale membrilor propriei sale familii – ca fiind editate selectiv. De asemenea, el a a spus că insurecția este „un simplu protest care a scăpat de sub control”.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Apariția lui Trump la un eveniment cunoscut de mult timp ca fiind un teren de testare pentru candidații la președinție vine în contextul în care acesta s-a gândit când ar putea lansa oficial o nouă campanie pentru Casa Albă. În timp ce aliații insistă că nu a luat încă o decizie finală cu privire la planurile sale, Trump a transmis de luni de zile intențiile sale.

„Una dintre cele mai urgente sarcini cu care se va confrunta următorul președinte republican – mă întreb cine va fi acesta”, a spus Trump la un moment dat, provocând ovații în picioare și scandări de „SUA!”. „Vrea cineva să candidez la președinție?”, a întrebat el mulțimea.

Un anunț în viitorul apropiat ar putea complica eforturile altor republicani ambițioși de a-și organiza propriile campanii. Fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley, care a fost ambasador la Națiunile Unite în timpul lui Trump, a declarat că nu va candida împotriva acestuia. Există, de asemenea, temeri că un anunț pe termen scurt ar putea dăuna republicanilor care intră în ultima linie dreaptă a unei campanii pentru Congresul de la jumătatea mandatului care pare din ce în ce mai favorabilă partidului.

O candidatură a lui Trump ar putea uni alegătorii democrați. Republicanii doresc ca alegerile din noiembrie să fie încadrate ca un referendum asupra primilor doi ani de președinție ai lui Biden. Ei nu vor ca nimic, inclusiv Trump, să îi abată de la această traiectorie.