• Curtea Supremă a SUA a respins cererea fostului președinte de emitere a unui ordin care ar fi împiedicat Departamentul Trezoreriei să ofere șase ani de declarații fiscale ale lui Trump și ale unora dintre afacerile sale Comisiei.
  • Dacă Trump ar fi convins Curtea Supremă să intervină, el ar fi putut să facă să scurgă timpul în comisie până când republicanii ar fi preluat controlul Camerei.
  • Președintele Curții Supreme de Justiție, John Roberts, a impus o înghețare temporară la 1 noiembrie.

Curtea Supremă a SUA a deschis calea pentru predarea declarațiilor fiscale ale fostului președinte Donald Trump către Congres, după o bătălie juridică de trei ani. Instanța a respins cererea de urgență a dlui Trump pentru un ordin care ar fi împiedicat Departamentul Trezoreriei să dea șase ani de declarații fiscale ale sale și ale unora dintre afacerile sale către Comisia pentru căi și mijloace din Camera Reprezentanților.
Trump a fost primul președinte din ultimele patru decenii care nu și-a publicat declarațiile fiscale.

Comisia controlată de democrați solicitase pentru prima dată declarațiile fiscale ale lui Trump în 2019, în cadrul unei anchete privind programul de audit al Serviciului de venituri interne și respectarea legislației fiscale de către fostul președinte.

Departamentul Trezoreriei a refuzat să furnizeze înregistrările în timpul președinției dlui Trump, dar administrația președintelui Joe Biden a declarat că legea federală este clară și că comisia are dreptul de a examina declarațiile oricărui contribuabil, inclusiv ale președintelui.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Instanțele inferioare au fost de acord și au respins afirmațiile lui Trump că a depășit limitele și că comitetul a vrut documentele doar pentru a le face publice. Președintele Curții Supreme de Justiție, John Roberts, a impus o înghețare temporară la 1 noiembrie pentru a permite instanței să se pronunțe asupra problemelor juridice ridicate de avocatul dlui Trump și a contraargumentelor administrației și ale Camerei Reprezentanților.

Dar, puțin peste trei săptămâni mai târziu, judecătorii au respins cererea de urgență a lui Trump, niciun judecător nefiind în dezacord în mod public.

Dacă fostul președinte ar fi convins Curtea Supremă să intervină, el ar fi putut să facă să scurgă timpul în comisie până când republicanii ar fi preluat controlul Camerei în ianuarie, când aproape sigur ar fi renunțat la cererea de înregistrare dacă nu ar fi fost rezolvată până atunci.