- În 2019, un medic olandez specializat în fertilitate, acuzat că și-a folosit propria spermă pentru a insemina pacienți fără consimțământul acestora, a fost confirmat ca fiind tatăl a 49 de copii.
- Ghidurile clinice olandeze prevăd că un donator nu ar trebui să aibă mai mult de 25 de copii în 12 familii.
- Țările de Jos au fost afectate de scandaluri legate de fertilitate în trecut.
Un olandez suspectat că ar fi donat spermă și are peste 550 de copii din întreaga lume a primit ordin să înceteze, scrie BBC. Bărbatul pe nume Jonathan, în vârstă de 41 de ani, ar putea fi amendat cu peste 100.000 de euro dacă va încerca să doneze din nou.
În 2017, i s-a interzis să doneze la clinicile de fertilitate din Olanda, după ce s-a aflat că a fost tatăl a peste 100 de copii. Dar, în loc să se oprească, el a continuat să doneze spermă în străinătate și online. Un tribunal din Haga i-a cerut să furnizeze o listă cu toate clinicile la care a apelat și să le ordone să îi distrugă sperma.
Se spune că bărbatul a indus în eroare sute de femei. Ghidurile clinice olandeze prevăd că un donator nu ar trebui să aibă mai mult de 25 de copii în 12 familii. Judecătorii au declarat că bărbatul a ajutat la producerea a 550-600 de copii de când a început să doneze spermă în 2007.
Rețeaua de frați și surori vitrege a fost mult prea mare
El a fost acționat în instanță de o fundație care protejează drepturile copiilor și de mama unuia dintre copiii care ar fi fost născuți după inseminarea cu sperma sa. „Ideea este că această rețea de rudenie cu sute de frați și surori vitregi este mult prea mare”, a declarat un purtător de cuvânt al instanței, Gert-Mark Smelt.
Peste 100 dintre copiii fătați de bărbat au fost născuți în clinici olandeze, iar alții în mod privat, dar el a făcut și donații la o clinică daneză care a expediat sperma sa la adrese din diferite țări. De asemenea, bărbatul nu are voie să contacteze niciun viitor părinte „cu dorința că este dispus să doneze material seminal… să facă publicitate serviciilor sale către viitorii părinți sau să se alăture oricărei organizații care stabilește contacte între viitorii părinți”, a precizat judecătoarea. Donatorul a „dezinformat în mod deliberat” viitorii părinți cu privire la numărul de copii pe care i-a născut deja în trecut, a precizat tribunalul districtual din Haga.
„Toți acești părinți se confruntă acum cu faptul că copiii din familia lor fac parte dintr-o rețea de rudenie uriașă, cu sute de frați vitregi, pe care nu i-au ales”, a precizat instanța.
Instanța a spus că este „suficient de plauzibil” că acest lucru are sau ar putea avea consecințe psihosociale negative pentru copii. Donatorilor de spermă li se spune să limiteze numărul de ori când își oferă serviciile, pentru a reduce șansele ca frații să formeze un cuplu și să aibă copii împreună fără să știe.
Citește și