• Întâlnirea dintre Coldea și Hideg, de la mijlocul lui 2023, ar fi fost mediată de Wang Yan
  • SRI i-a retras, în 2012, cetățenia română Wang Yan
  • Wang Yan a fost considerat pericol la siguranța națională
  • Omul de afaceri chinez apare invocat și în afacerea Cupru Min și într-un dosar DIICOT

Dosarul privind potențialele intervenții în Justiție ale foștilor șefi SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă ia turnuri din ce în ce mai neașteptate. După declarațiile și denunțul făcut la DNA de către omul de afaceri Cătălin Hideg, procurorii merg acum pe firul întâlnirilor lui Florian Coldea.

Așa că l-au audiat pe omul de afaceri chinez, Wang Yan. E o situație foarte complicată, s-au făcut acte de procedură penală.


La DNA au venit o parte din avocații celor 4 inculpați, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Dan Tocaci și Doru Trăilă, avocatul interferat ca paravan în toată această poveste.

Recomandări

LASCONI CANDIDEAZĂ LA PREZIDENȚIALE
LE PEN CONDUCE ÎN SONDAJE
NY TIMES, CONTRA LUI BIDEN
ELECTRIC CASTLE TE PROVOACĂ
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GERMANIA
ATENȚIE DACĂ MERGI ÎN GRECIA!


Wang Yan e altă poveste. E începutul practic al acestei povești. În iulie 2013, omul de afaceri Cătălin Hideg spune că tot încerca să dea de Coldea.
A încercat prin prietenul său, trimițându-l pe Tocaci să vorbească cu Bogdan Neidoni, care este fostul coleg de cameră al lui Coldea, când și Neidoni era la SRI, la Academia de Informații, dar a vrut să se vadă față în față cu Coldea și a reușit prin acest Wang Yan.

Wang Yan este un om de afaceri chinez care, spune Hideg, i-a făcut lui „lipeala” cu Coldea la o tavernă în București, undeva în nordul Bucureștiului, Coldea se știa cu Wang Yan, la fel și Hideg, de vreo 2 ani, de la Constanța. Asta declara și Hideg aseară.

Lucrurile sunt foarte interesante în legătură cu acest om de afaceri; în 1999 și-a luat cetățenia română, și s-a numit Ion Alexandru, mai era poreclit „Senatorul”.

În 2012, pe vremea chiar când Coldea era prim-adjunct al SRI, șeful operativ, șef militar, chiar SRI ar fi făcut o plângere în Justiție și i-a fost retrasă cetatenia acestui Wang Yan, pe motiv că pune în pericol securitatea națională a României. Wang Yan a dispărut de pe teritoriul României, mai mulți ziariști au scris de povestea asta, pentru că apare în mai multe anchete.

Dar în 2017, 2018, Wang Yan revine în România fără niciun fel de problemă, și apare într-un dosar al DIICOT foarte puturos cu acuzații foarte grave, în care Wang Yan nu a fost trimis în judecată.

Chiar Ambasada Chinei face referire că Wang Yan era președintele Camerei de Comerț româno-chinez in această speță, mai ales cand i s a retras cetățenia la propunerea SRI, dar ulterior revine în România, stă în București. În prezent e în București și face tot felul de lucruri, intermedieri. E foarte ciudată povestea cu Wang Yan.

Wang Yan a fost audiat azi la DNA; lucrurile continuă la DNA pentru că procurii trebuie să stabilească exact implicarea lui Florian Coldea în povestea lui Hideg.

Ca o noutate, până mâine au termen Coldea și Dumbravă și și-au plătit cauțiunile de 100.000 de euro / 500.000 de lei, sunt în prezent sub control judiciar pe cauțiune, astăzi inclusiv avocații lor au declarat că niciunul din 4 inculpați nu contestă măsura preventivă a controlului judiciar, ceea ce nu s-a intamplat aproape niciodată în dosarele DNA. Cumva, ei recunosc că au facut ceva, dar nu doresc sa meargă cu acest caz mai departe în instanță. Odata contestată, ar fi ajuns pe mâinile unui judecător. Deocamdată ei cred că ancheta trebuie să stea safe, pe masa procurorilor DNA.

Citește și