• Funcționarii de la Autoritatea Vamală Română/ Direcția Regională Vamală București ar fi cerut oamenilor de afaceri zeci de mii de lei, mii de dolari, baxuri cu ghete sport marca Nike, sute de parfumuri contrafăcute, geci și pantaloni.
  • Faptele de corupție, supravegheate de procurorii DNA, s-ar fi petrecut în Complexul Dragonul Roșu, Complexul Comercial Moroeni City din București, în Complexul de depozite „Casa din Vis”, Complexul Orient și în alte depozite.
  • Oameni de afaceri chinezi, turci și nu numai i-au denunțat pe vameși.
  • Pe lângă pretinderea unui avans de 50.000 de euro pentru cumpărarea unui apartament, Paul Petrof, directorul Direcției Regionale Vamale București, ar fi cerut unui om de afaceri și vestimentație de lux de la firma Consiglieri.

Judecătorii Tribunalul București au decis astăzi preventivă pentru 30 de zile a directorului Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, a lui Răzvan Stamatescu, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, a trei funcționari din cadrul Autorității Vamale Române și a Direcției Regionale Vamale București, și a încă unei persoane pentru mai multe fapte de corupție, după ce aceștia au fost reținuți de procurorii DNA.

DNA îi acuză pe funcționarii din Autoritatea Vamală Română/ Direcția Regională Vamală București de luare de mită în formă continuată, complicitate la luare de mită, iar pe Paul Petrof și Răzvan Stamatescu de luare de mită, favorizarea făptuitorului, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, și trafic de influență.

În esență, procurorii ar fi luat urma presupuselor de corupție din Autoritatea Vamală Română/ Direcția Regională Vamală București după ce începând cu luna iunie a anului 2023 la DNA au început să vină mai mulți denunțători care reclamau comiterea unor fapte de corupție.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Denunțătorii au povestit procurorilor DNA cum dădeau mită funcționarilor vamali. Presupusele fapte de corupție, comise de funcționarii vămii, ar fi fost următoarele:

  • la data de 29.06.2023, în complexul Dragonul Roșu din București, cu ocazia desfășurării unui control, alături de agenții vamali (…)  aparținând personalului vamal din cadrul Autorității Vamale Române, a pretins și a primit suma de 35.000 lei și 51 baxuri cu ghete sport marca Nike de la numitul Zhu Jincheng în legătură cu îndeplinirea ori neîndeplinirea unor acte care intră în atribuțiile lor de serviciu;
  • la data de 03.08.2023, în complexul comercial Moroeni City din București, situat în spatele magazinului Carrefour Colentina, cu ocazia desfășurării unui control, alături de agenții vamali (…), aparținând personalului vamal din cadrul Autorității Vamale Române, a pretins și a primit suma de 11.500 USD și 1000 de parfumuri contrafăcute de la un cetățean turc în legătură cu îndeplinirea ori neîndeplinirea unor acte care intră în atribuțiile lor de serviciu;
  • la data de 13.09.2023, în incinta complexului de depozite „CASA DIN VIS”, cu ocazia desfășurării unui control, alături de agentul vamal (…), aparținând personalului vamal din cadrul Autorității Vamale Române, a pretins și a primit suma de 2.000 lei și trei sau patru pachete cu haine ce conţineau două geci şi două perechi de pantaloni de la martorul CHEN JUN în legătură cu îndeplinirea ori neîndeplinirea unor acte care intră în atribuțiile lor de serviciu;
  •  la data de 07.09.2023, în zona „la pod la Fundeni, la depozite”, cu ocazia desfășurării unui control, alături de agenții vamali (…), aparținând personalului vamal din cadrul Autorității Vamale Române, a pretins și a primit suma de 3.000 lei de la martora FU WEIFANG în legătură cu îndeplinirea ori neîndeplinirea unor acte care intră în atribuțiile lor de serviciu
  • la data de 25.08.2023, în zona „Complexul Comercial Dragonul Roşu 7”, cu ocazia desfășurării unui control, alături de agenții vamali (…), aparținând personalului vamal din cadrul Autorității Vamale Române, a pretins și a primit suma de 2.000 lei de la martorul ZHU XIANG, administrator al SC DALIA ALBA IMPEX SRL în legătură cu îndeplinirea ori neîndeplinirea unor acte care intră în atribuțiile lor de serviciu;
  • la data de 11.08.2023, la complexul de depozite “Casa din vis” situat pe str. Moara Domnească la numărul 6 din localitatea Afumați, cu ocazia desfășurării unui control, alături de agenții vamali (…), aparținând personalului vamal din cadrul Autorității Vamale Române, a pretins și a primit suma de 1.000 lei de la martorul FAN YUERONG în legătură cu îndeplinirea ori neîndeplinirea unor acte care intră în atribuțiile lor de serviciu;
  • la data de 01.08.2023, în complexul Orient, cu ocazia desfășurării unui control, alături de agenții vamali (…) aparținând personalului vamal din cadrul Autorității Vamale Române, a pretins și a primit suma de 17.600 lei de la numitul ZHANG ZHENLING în legătură cu îndeplinirea ori neîndeplinirea unor acte care intră în atribuțiile lor de serviciu

Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de funcționarii vamali în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri.

Ulterior, procurorii DNA au folosit și imaginile de pe camerele de supraveghere din respectivele locații și au folosit și mandate de supraveghere tehnică. Motiv pentru care multe discuții despre presupuse fapte de corupție au fost interceptate și filate de DNA.

„TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN: Ăăă … Stai așa. (se aude zgomotul produs de deschiderea unei portiere auto) A! Ce m-am speriat! (se aude zgomotul produs de închiderea unei portiere auto) GICU, stai aşa! Vino încoa! E grea asta. Ia te rog geanta asta şi pune-o în spate.  Asta e ciordeala mea …

(…) : Unde? Aicea?

TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN: Nu, mă. În spate, la depozit.

(…): A! Închid aici?

TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN: Închide deocamdată”

(…)

„VULCAN MARIAN: Dăm o tură dă asta, așa… (n.l.: râde)

GHEORGHE DEMETRIUS : O sută dă bucăți… aici… luăm două linii d-astea…

(n.l.: neinteligibil, cei doi vorbesc în șoaptă)

VULCAN MARIAN: (n.l.: râde)

GHEORGHE DEMETRIUS : Nu-i iertăm.

VULCAN MARIAN: Zi mă, dăm o tură pân’ curte?

GHEORGHE DEMETRIUS : Păi oricum …neinteligibil…

VULCAN MARIAN: …neinteligibil…

GHEORGHE DEMETRIUS : Da, mă, îi facem dă balamuc”.

(…)

GHEORGHE DEMETRIUS : Ia, oprește lângă ăsta, aici. Păi hai, dacă tot vrei, hai să ne distrăm cu ăștia p-aici!

(…)

CERNAT ALEXANDRU: Da! Băi, tocmai!

TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN: S-a dat liber la furat, asta vă spun sigur! La toți, și la noi și la antifraudă!

CERNAT ALEXANDRU: Încă nu…

TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN: E liber la furat pentru colectare!

CERNAT ALEXANDRU: …(neinteligibil)… Nu s-au aranjat unii de la noi, încă se bat! Ar fi bine să rămână așa și să se dea liber! Că nu-i mai… Nu mai schimbă nimeni nimic… Ia gândește-te… Odată ce începi să…

TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN: Dariusică noi care zburăm la un nivel jos…Nu cred că…

CERNAT ALEXANDRU: Nu stă de tine…

CERNAT ALEXANDRU: Nu stă de tine Fane, da’ uite… Uite, nu stă de tine, da’ stă dă ,,ochi de gheață’’ și o belești aiurea, ai înțeles?!

 (…)TEIANU NICOLAE-ȘTEFAN: Până-ți demonstrezi tu așa…Te ține-n judecată ani de zile…

Procurorii DNA au supravegheat și interceptat și momentele când Paul Petrof directorul Direcției Regionale Vamale București, și Răzvan Stamatescu, șef de birou în cadrul Autorității Vamale Române i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă.


Mai mult, procurorii DNA au interceptări și cu privire la discuțiile lui Paul Petrof, care ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea unor autorizații.

Paul Petrof, susține DNA, ar fi cerut omului de afaceri și vestimentație de lux de la firma Consiglieri.

DNA îl mai acuză pe Stamatescu Răzvan-Cosmin că, în perioada 2021-2023, ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă.

Alți doi funcționari din cadrul Autorității Vamale Române/ Direcția Regională Vamală București au fost puși sub control judiciar de DNA. Și ei sunt acuzați de luare de mită în formă continuată.

Citește și: