• B-17, un imens bombardier cu patru motoare, a fost o piatră de temelie a puterii aeriene americane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și este unul dintre cele mai celebre avioane de război din istoria SUA.
  • Mai multe videoclipuri postate pe rețelele de socializare arată cum avionul de vânătoare pare să intre în bombardiere, provocând prăbușirea rapidă la sol și declanșând o mare minge de foc și fum.
  • Siguranța în cadrul spectacolelor aviatice – în special în cazul aeronavelor militare mai vechi – a fost o preocupare de ani de zile.

Două avioane militare istorice s-au ciocnit și s-au prăbușit la sol sâmbătă, în timpul unui spectacol aerian din Dallas, explodând într-o minge de flăcări și trimițând coloane de fum negru pe cer. Nu a fost clar câte persoane se aflau la bordul aeronavelor sau dacă cineva de la sol a fost rănit.

Leah Block, o purtătoare de cuvânt a Commemorative Air Force, care a produs spectacolul din weekend de Ziua Veteranilor și care deținea aeronava prăbușită, a declarat pentru ABC News că ea crede că erau cinci membri ai echipajului la bordul bombardierului B-17 Flying Fortress și unul la bordul avionului de luptă P-63 Kingcobra. Avioanele cu sediul în Houston nu ofereau curse clienților plătitori în acel moment, a spus ea.

Echipajele de urgență au alergat la locul accidentului de la Aeroportul Executiv din Dallas, la aproximativ 16 kilometri de centrul orașului. Imaginile transmise în direct de televiziunile de știri de la fața locului au arătat oameni care au montat conuri portocalii în jurul epavei zdrobite a bombardierului, care se afla într-o zonă cu iarbă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Am stat acolo. Eram complet șocat și neîncrezător, a declarat Montoya, în vârstă de 27 de ani, care a participat la spectacolul aerian împreună cu un prieten. Toată lumea din jur gâfâia. Toată lumea izbucnea în lacrimi. Toată lumea era în stare de șoc. Primarul orașului Dallas, Eric Johnson, a declarat că Biroul Național pentru Siguranța Transporturilor a preluat controlul locului accidentului, poliția locală și pompierii asigurând sprijin.

Videoclipurile sunt sfâșietoare, a declarat Johnson pe Twitter. Boeing B-17 Flying Fortress și un Bell P-63 Kingcobra s-au ciocnit și s-au prăbușit în jurul orei 13.20, a precizat Administrația Federală a Aviației într-un comunicat. Coliziunea a avut loc în timpul spectacolului Commemorative Air Force Wings Over Dallas.