• O mare parte a Europei s-a confruntat în această vară cu săptămâni de temperaturi ridicate, ceea ce a agravat seceta.
  • Producția de energie hidroelectrică a fost afectată, cu un impact suplimentar asupra altor producători de energie.
  • Încărcăturile reduse de transport maritim au afectat transportul de cărbune și petrol.

Europa se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii cel puțin 500 de ani, două treimi din continent fiind în stare de alertă sau de avertizare, ceea ce reduce transportul maritim interior, producția de electricitate și randamentul anumitor culturi, a anunțat marți o agenție a Uniunii Europene.

Raportul pe luna august al Observatorului European al Secetei (EDO), supervizat de Comisia Europeană, a precizat că 47% din Europa se află în condiții de alertă, cu deficit clar de umiditate a solului, iar 17% în stare de alertă, în care vegetația este afectată.

Seceta severă care afectează multe regiuni din Europa de la începutul anului s-a extins și s-a agravat și mai mult de la începutul lunii august, se arată în raport, adăugând că este posibil ca regiunea Europei de Vest-Mediteraneană să se confrunte cu condiții mai calde și mai uscate decât în mod normal până în noiembrie.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

O mare parte a Europei s-a confruntat în această vară cu săptămâni de temperaturi ridicate, ceea ce a agravat seceta, a provocat incendii de vegetație, a declanșat avertismente de sănătate și a provocat apeluri pentru mai multe măsuri de combatere a schimbărilor climatice. Actuala secetă pare să fie cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani, presupunând că datele finale de la sfârșitul sezonului au confirmat evaluarea preliminară, a precizat Comisia într-o declarație.

Culturile de vară au avut de suferit, iar randamentul porumbului boabe pentru anul 2022 va fi cu 16% mai mic decât media ultimilor cinci ani, iar cel al soiei și al florii-soarelui va scădea cu 15% și, respectiv, 12%.

Producția de energie hidroelectrică a fost afectată, cu un impact suplimentar asupra altor producători de energie din cauza lipsei de apă pentru alimentarea sistemelor de răcire. nivelurile scăzute ale apei au împiedicat transportul maritim interior, cum ar fi de-a lungul Rinului, iar încărcăturile reduse de transport maritim au afectat transportul de cărbune și petrol.

EDO a declarat că ploile de la jumătatea lunii august ar fi putut ameliora condițiile, dar în unele cazuri acestea au fost însoțite de furtuni care au provocat daune suplimentare.

Indicatorul de secetă al observatorului este derivat din măsurători ale precipitațiilor, umidității solului și ale fracțiunii de radiații solare absorbite de plante pentru fotosinteză.