• Cele două vaccinuri Pfizer cărora li s-a acordat miercuri o determinare provizorie vizează proteina spike a variantei Omicron BA.1.
  • Creșterea numărului de cazuri a pus presiune asupra Grupului consultativ tehnic australian pentru imunizare.
  • Preocuparea mai amplă poate fi aceea de a se asigura că dozele de rapel sunt accesibile pentru cei mai vulnerabili.

Două vaccinuri care țintesc în mod specific varianta Omicron au primit o determinare provizorie din partea autorității de reglementare a medicamentelor din Australia, primul pas în procesul de aprobare a utilizării vaccinurilor.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care subvariantele BA.4 și BA.5 ale Omicron provoacă un nou val de cazuri, ceea ce a determinat prim-miniștrii să avertizeze cu privire la creșterea numărului de spitalizări și de decese, precum și la reînnoirea apelurilor către populație de a purta măști în spațiile interioare aglomerate.

În timp ce vaccinurile existente sunt foarte eficiente în prevenirea spitalizărilor și a deceselor cauzate de BA.4 și BA.5, acestea sunt mai puțin eficiente în ceea ce privește stoparea transmiterii și a simptomelor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Creșterea numărului de cazuri a pus presiune asupra Grupului consultativ tehnic australian pentru imunizare (Atagi), care s-a reunit miercuri pentru a analiza dacă a patra doză din vaccinurile existente ar trebui să fie recomandată pentru întreaga populație, având în vedere creșterea numărului de cazuri.

Una dintre provocările cu care se confruntă Atagi în luarea deciziei sale este că, pentru persoanele sănătoase, trei doze de vaccin sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor grave și a deceselor, iar acest lucru, combinat cu imunitatea la infecțiile COVID-19, poate însemna că aprobarea unei a patra doze pentru toată lumea nu este eficientă.

Preocuparea mai amplă poate fi aceea de a se asigura că dozele de rapel sunt accesibile pentru cei mai vulnerabili, persoanele în vârstă și persoanele subvaccinate cu comorbidități fiind suprareprezentate în cazul deceselor cauzate de COVID.

De asemenea, Atagi se va gândi dacă merită să aștepte la orizont doze de rapel mai bune și mai bine direcționate, cum ar fi cele ale Pfizer. Cu toate acestea, cele două vaccinuri Pfizer cărora li s-a acordat miercuri o determinare provizorie vizează proteina spike a variantei Omicron BA.1.Datele sunt încă colectate de Pfizer cu privire la cât de eficiente ar putea fi vaccinurile împotriva subvariantelor BA.4 și BA.5 Omicron care devin dominante în Australia.