• DSU a negat, marţi, probabilitatea ca un „nor toxic” să vină deasupra României, din Ucraina.
  • DSU mai atrage atenţia asupra faptului că informaţiile privind iminenţa unui „nor toxic” deasupra României sunt false.
  • Oamenilor li se adresează rugămintea de a nu mai distribui astfel de mesaje eronate. 

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a dezmințit, marţi, probabilitatea ca un „nor toxic” să vină deasupra României, din Ucraina.

DSU mai atrage atenţia asupra faptului că informaţiile privind iminenţa unui „nor toxic” deasupra României sunt false.

„Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.”, transmite DSU.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Conform datelor furnizate de către Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

„Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților.”, mai declară DSU.

Oamenilor li se adresează rugămintea de a nu mai distribui astfel de mesaje eronate. 

„Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!”, recomandă DSU.

La rândul său, Guvernul României transmite că niciun indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot etc.) nu prezintă creșteri semnificative, niciunde pe teritoriul României și recomandă cetățenilor să se informeze din surse sigure.

Mai jos sunt redate precizările făcute de către Guvernul României:

„Astăzi, 22 martie 2022, s-a constatat o intensificare a transmiterii unor informații false de natură să alarmeze cetățenii. Pe diferite grupuri de mesagerie de tip whatsapp circulă informații potrivit cărora teritoriul României este afectat sau urmează să fie afectat de un nor toxic venit dinspre Ucraina. Informațiile sunt false! Niciun indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot etc.) nu prezintă creșteri semnificative, niciunde pe teritoriul României. Analizele și măsurătorile specialiștilor în meteorologie și mediu indică valori normale ale concentrațiilor de monoxid de carbon deasupra României. Concluzia este bazată pe datele furnizate de Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus. Prin urmare, datele specialiștilor contrazic speculațiile cu privire la existența unui nor toxic, deasupra României, în cursul zilei de astăzi, dar și posibilitatea ca mâine România să fie afectată de un astfel de fenomen. Analizele realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a vreunui nor poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectată imediat de stațiile RNMCA, în special, de cele din nordul și estul țării și ar fi comunicată public de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Guvernul României face apel la responsabilitate și la informarea din surse sigure! De asemenea, Guvernul mulțumește mass-media care verifică și filtrează, cu bună credință, informațiile înainte de a fi transmise public, în acord cu principiile deontologiei profesionale!”.