• Doar unul din zece respondenți consideră că Brexitul le-a îmbunătățit situația financiară sau salariile.
  • 63% dintre repondenti cred că Brexitul este responsabil pentru o parte a inflației.
  • 60% dintre companiile britanice se plâng de noile reguli vamale.

În ianuarie 2021, Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană. Trei ani mai târziu, entuziasmul sustinatorilor Brexit pare să slăbească. Potrivit unui sondaj realizat de institutul Opinium, la șapte ani de la referendum, doar 22% dintre britanici mai cred că această alegere, de a părăsi Uniunea Europeană, a fost benefică pentru Regatul Unit.

Concret, pentru marea majoritate a opiniei publice, „ Brexitul a fost dăunător economiei britanice, a crescut prețurile în magazine și a împiedicat încercările guvernului de a controla imigrația”

Promisiunile făcute de susținătorii Brexitului, în special de Boris Johnson și de actualul ministru al Locuinței, Michael Gove, sunt puse sub semnul întrebării. În timpul campaniei pentru referendum, aceștia au promis că părăsirea Uniunii Europene va stimula economia și comerțul, va aduce 350 de milioane de lire sterline pe săptămână Sistemului Național de Sănătate (NHS) și va permite guvernului să recâștige controlul asupra granițelor țării.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

Dar, pentru cei intervievați de institutul Opinium, nici una dintre aceste promisiuni nu a fost respectată. In toate raspunsurile oferite agentiei, predomină doar opiniile negative. Și mai îngrijorător, rezultatele arată scoruri foarte mici. Dintre toți alegătorii chestionați de institut, doar unul din zece respondenți consideră că Brexitul le-a îmbunătățit situația financiară personală sau salariile. Dimpotrivă, 63% cred că este responsabil pentru o parte a inflației.

Alegătorii britanici nu sunt singurii care se plâng de Brexit. Un sondaj efectuat de Camerele de Comerț britanice asupra întreprinderilor indică faptul că 60% dintre companiile britanice se plâng de noile reguli vamale. Și totuși, toate aceste noi reglementări nu sunt încă în vigoare, cum ar fi controalele de sănătate la importuri care vor fi implementate abia anul acesta.

Pe de altă parte, spre deosebire de ultimele alegeri legislative din Regatul Unit, este puțin probabil ca Brexitul să joace un rol direct în următoarele alegeri, programate pentru 2024. Potrivit lui Robert Ford, profesor de științe politice la Universitatea din Manchester, „atenția alegătorilor s-a mutat decisiv în altă parte, concentrându-se pe agenda națională a facturilor în creștere, a utilităților în dificultate și a creșterii economice slabe”.

Citește și