• Întâlnirea de luni de la Varșovia a avut loc la două zile după ce Pelosi a condus un grup de legislatori americani într-o călătorie neanunțată în capitala Ucrainei, Kiev.
  • Oficialii americani s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și au promis sprijinul neclintit al Washingtonului împotriva invaziei Rusiei.
  • Între timp, se așteaptă ca Congresul SUA să ia în discuție o solicitare a președintelui Joe Biden de a aloca un ajutor suplimentar de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Întâlnirea are loc la două zile după ce Pelosi a condus o delegație care s-a întâlnit cu președintele ucrainean Zelenski la Kiev pentru a promite sprijinul SUA. Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda la Varșovia, la două zile după ce a devenit cel mai înalt oficial american care a vizitat Ucraina.

Într-o declarație după întâlnirea de luni din capitala poloneză, Pelosi l-a numit pe Duda „un partener valoros în susținerea poporului ucrainean în fața războiului brutal și neprovocat al președintelui rus Vladimir Putin”. Pelosi a adăugat că ea și aproximativ o duzină de legislatori americani care s-au întâlnit cu Duda „au exprimat recunoștința profundă a Americii față de guvernul polonez și poporul polonez pentru că și-au deschis inimile și casele refugiaților ucraineni și am reafirmat angajamentul națiunii noastre de a continua să sprijine eforturile umanitare ale Poloniei”.

Polonia a fost unul dintre cei mai vocali oponenți ai Rusiei în ceea ce privește invazia sa în Ucraina, care a început la 24 februarie. Războiul a declanșat o criză a refugiaților, în urma căreia peste 5,5 milioane de persoane, majoritatea femei și copii, au părăsit Ucraina. Cel mai mare grup, de departe – peste 3 milioane de persoane – a ajuns în Polonia, unde mulți dintre ei au rămas.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Polonezii i-au primit pe ucraineni în casele lor, în timp ce guvernul și voluntarii s-au mobilizat pentru a-i ajuta în nenumărate moduri.

Între timp, săptămâna trecută, Rusia a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria după ce cele două țări membre ale Uniunii Europene și NATO au respins cererea sa de plată în ruble, o măsură despre care Duda a spus că încalcă „principiile juridice de bază”.